weby pro nejsevernější čechy

Vstupenky, prosím! (zadarmo)

Přijměte pozvání na premiéru unikátního mezinárodního projektu. Divadlo není jen místem kulturního vyžití, ale také prostorem pro setkávání. A právě na těchto základech staví i projekt „Divadlo nezná hranic“, který se snaží propojit nejen lidi jako jednotlivce, ale také národy.

Divadelní scéna ve Varnsdorfu a v Žitavě spolu prakticky sousedí, ale přitom si žijí svým životem zcela odděleně. Což je docela škoda a je na čase to změnit. Tohoto úkolu se zhostilo Městské divadlo Varnsdorf v čele s Martinem Musílkem. Jelikož tu jde především o navázání spolupráce a přátelských vztahů, jako partner varnsdorfskému divadlu zdatně sekunduje německé Theater Zittau.

Toto spojení dalo vzniknout divadelní hře s názvem „Vstupenky , prosím! aneb  o odvaze zaklepat na dveře“, volně zpracovaná podle námětu knihy „Ede und Unku“ z pera Grety Weiskopf. Autory nastudování jsou Jan Roscher a Jan Baake.

Protože hlavním cílem projektu je setkávání mládeže, posílení vzájemné tolerance a poznávání odlišných a přitom blízkých kultur, je i herecké obsazení multikulturní. Kromě amatérských herců z Německa a Čech si v tomto projektu totiž zahrají i romové ze souboru Čačipen z Krásné Lípy.

Ačkoli hra spojuje jazykově odlišné národy, herci ani diváci se jazykové bariéry obávat nemusí. Hra je koncipována takovým způsobem, aby byla srozumitelná pro každého. Dvojjazyčně bude mluven pouze prolog a pak vás čekají různé jazykové perličky.

Finančně tento projekt podpořilo město Varnsdorf, Kulturstiftung des Freistaates Sachsen, Česko-německý fond budoucnosti, Ziel 3/Cíl 3 a především Euroregion Nisa, který se do projektu ovšem zapojil pod podmínkou, že představení budou bez vstupného. Nic už tedy nestojí v cestě, abyste přišli 30. listopadu 2013 do Městského divadla Varnsdorf tuto zajímavou mezinárodní podívanou shlédnout i vy. Jste srdečně zváni!