weby pro nejsevernější čechy

Měl by se hrát ve Varnsdorfu prvoligový fotbal?

Ve dvou rozhovorech z poslední doby (idnes a děčínský deník) se objevila spekulace podpořená aktuálním postavením mužstva FK Varnsdorf po podzimní části deuhé ligy, že lze reálně uvažovat o tom, že by se tady, na severu — výhledově — hrála liga první. I když jsem rád a naplňuje mě hrdostí, když vyhrávají „naši“, tady jsem poněkud na rozpacích. Je to opravdu dobrý nápad?

Rekonstrukce stadionu by v první fázy, aby vyhovoval možnosti hrát domácí zápasy na vlastním hřišti, by stála sto milionů korun. To už je nezanedbatelná a částka a jak víme, u staveb podobného rozsahu není vyjímkou, když jejich cena během realizace stoupne o deset procent.

V oblasti, která — sorry — smrdí korunou bych považoval podobnou investici za dost nehoráznou.

Bohužel, česká nejvyšší fobalová liga má různá pravidla a právětohle: o parametrech stadionu je z těch, přes které nejede vlak.

Možnost postoupit a hrát jeden — dva ročníky domácí zápasy na zapůjčeneém stadionu je smrtící. (Nejbližší stadiony, kde by bylo hrát možné jsou v Liberci a Teplicích, kam ani na zápasy „skutečných“ domácích jsou návštěvy zanedbate

A to je druhý problém.

Česká fotbalová liga a její úroveň je — ve srovnání s ligami zahraničními — bídná, což se mimo jiné projevuje v tom, že na zápasy, až na vyjímky, chodí zanedbatelné množství fanoušků. A není se co divit.

Má-li výběžek něco kolem pětapadesáti tisíc obyvatel a průměrná návštěvnost zápasů Varnsdorfu se pohybuje někde kolem tisícovky kusů na zápas … o kolik by jich dorazilo víc na první ligu, kdyby tu nehrálo nějaké atraktivní mužstvo, což je posledních asi třicet let pouze Sparta a poslední tři roky Plzeň?

Co myslíte?