weby pro nejsevernější čechy

Lužická kulečníková liga. Co to sakra je?

V naší nabídce sportovních akcí ve výběžku se poměrně pravidelně objevují termíny ve kterých se hraje Lužická kulečníková liga. O co jde? Tedy hraje se jedna z kulečníkových her, tady konkrétně karambol a to už pouze ve čtyřech koulích. Úcelem hry je zasáhnout přímo červenou koulí další, minimálně dvě koule (bod), tři koule (deset bodů) a nebo trefit koule od mantinelu („buzerem“) a potom se počet bodů zvyšuje dvakrát (tedy dva nebo dvacet bodů).

Možná vás překvapí, že se jedná o soutěž s poměrně dlouhou tradicí. Soutěž založil v roce 2001 Petr Dohnal (řečený Profesor), který už měl podobnou aktivitu za sebou v Ústí nad Labem.

Soutěž je rozdělena do tří úrovní: první, druhé a třetí ligy; hlavní rozdíl mezi jednotlivými „ligami“ je v tom, že hráči musejí nahrát potřebný poočet bodů (300) za menší počet „náběhů“, tedy počtu příležitostí, kdy mohou jít ke stolu.

Další podrobnosti najdete na (mimochodem hrozných) stránkách soutěže, já z pravidel vybírám ta, která by vás mohla zaujmout.

Vypadne-li při utkání koule ze stolu, platí hráč 2 malé frťánky. A to pro sebe a soupeře.
Zahraje-li hráč během utkání 5x nulu (hra na 4 koule), platí 6 malých frťánků. Zahraje-li hráč během utkání 7x nulu (hra na 3 koule), platí také 6 malých frťánků. PS: Za každých 5 nebo 7 nul !!!
Dohraje-li hráč 300 bodů (4) nebo 100 bodů (3) na jeden náběh, platí taktéž 6 malých frťánků. Tentokrát je může vypít sám.

Jak je patrné, jedná se o hru, která může mít vliv na motoriku jednotlivých hráčů i na obrat restauračních zařízení, ve kterých se hraje.

občas se hraje trénigově, sázka však může být vysoká…

Ve výběžku se můžete na kulečník podívat hned v několika podnicích, aktuální hrací dny najdete v našich víkendových přehledech sportovních akcí.

První liga se hraje v klubu u Jelena ve Velkém Šenově, u Krkovičky v Brtníkách a na Mělníku ve Varnsdorfu, druhá liga na Jitrovníku ve Šluknově, v kulturáku v Rybništi, v Pekle ve Varnsdorfu a v pivnici u Kostela, třetrí liga potom taky v klubu u Jelena ve Velkém Šenově, na Mělníku ve Varnsdorfu a na Jitrovníku.

A kulečník je i velice výtvarný sport. Obzvlšť, když ho hrají fešáci (což samozřejmě platí i pro titulní fotku, na které je pan Krkovička)):

gaben kulecnik