weby pro nejsevernější čechy

Na Šluknovsku řádí plešatý fantom. Už zase…

Mnozí se s ním již setkali, a zážitek to nebyl příjemný. Mluvíme o vysokém, mohutném muži s vyholenou hlavou a víc než drzým chováním, který v kteroukoliv denní či noční dobu neváhá zazvonit u vašich dveří a dožadovat se finanční pomoci, nebo odvozu do některého z měst Šluknovského výběžku.(fotka tumblr, gamago) Jeho průpovídky, s nimiž se snaží z lidí vylákat peníze, jsou si velmi podobné: došel mu benzín a potřebuje dvě stovky na dojetí, v autě má dvě téměř zmrzlé děti. Někdy potřebuje nutně odvézt, a někdy dokonce vymění peníze za benzín ze svého auta. Často, když je ve svých žádostech neúspěšný, nebo když je příkře odmítnut, dokáže být velice nepříjemný a slovně agresivní.
Před touto, pro mnohé výběžany, ale i pro policisty, známou firmou, která se představuje jako Roman, varovali již městští strážníci v Rumburku v roce 2008 (článek tady).
Na čas si od jeho společnosti výběžek a jeho obyvatelé odpočinuli poté, co byl umístěn do nápravného zařízení za majetkové delikty. Ale není to tak dlouho, co se vrátil a jak se ukazuje, dává o sobě razantně vědět.
Na sociálních sítích vzbuzuje tento výběžanský Fantom velký zájem a především velkou vlnu nevole. Uživatelé facebooku se svěřují se svými zážitky a setkáními, vesměs nepříjemnými. Jeden z nich popsal své setkání s ním takto:„U mne byl poprvé před měsícem, že mu kleklo auto a že by potřeboval odvézt. Na silvestra znovu s tím, že mu zas nejede auto a že potřebuje vodu do chladiče. Po chvíli rozhovoru z něj vypadlo, že je po výkonu trestu a že se jmenuje Roman. A nakonec se mne snažil překecat, abych ho odvezl do Nového Boru. Celkově už tu byl čtyřikrát. Bud potřebuje odvézt nebo prodává benzin. Jedna se o plešatého chlapa s koženou bundou.“ Po dalším uživateli chtěl auto dokonce půjčit, a když odmítl, tak chtěl jen peníze. Nepříjemné je i to, že každému drze tyká, že neváhá v noci vzbudit i staré lidi a „otravovat“ tak dlouho, dokud nedosáhne svého.
Nejhorší zážitek měl při setkání s tímto mužem další uživatel facebooku, který se s ním setkal před třemi čtyřmi roky: „jel jsem z práce a ve Šluknově mi vyloženě vběhl do cesty holohlavý muž (ve věku kolem 30let). Zastavit jsem musel, jinak bych ho přejel. Když jsem zastavil, tak mi drze vlezl do auta a začal mi povídat, že nutně potřebuje do Rumburku, že má v porodnici ženu, a že se mu zrovna rozbilo auto. Během cesty jsem zjistil, že je pod vlivem drog, začal mne přemlouvat, abych mu „půjčil“ peníze a tvrdil mi, že ho pustili z vězení. Musím přiznat, že mi nevyhrožoval a nijak mne neatakoval. Poslední kapka, ale byla, když mi na Valdeku začal ukazovat nově koupenou pistoli atd. Bylo to opravdu nepříjemné. Vyřešil jsem to tak, že když jsem přijel do Rumburku, tak jsem prudce zastavil u stanice PČR , vyndal klíčky, vystoupil z auta, a násilím jsem ho musel vytáhnout z auta. Jeho reakce jsem bál a hlavně jsem se obával té zbraně, kterou mi ukazoval…“
Podle počtu reakcí a výpovědí na facebookových diskuzích lze usuzovat, že Fantom Roman navštívil ve Šluknovském výběžku za několik posledních měsíců již desítky důvěřivých výběžanů, a že z nich vyžebral desítky tisíc korun.
V kontaktu s ním pak nezbývá, než být opatrný, vyhnout se konfliktu, raději ho nebrat do svého vozu, v případě, že mu věnujete peníze, rozloučit se s nimi navždy, a pak pro jistotu kontaktovat Policii ČR nebo městské strážníky.