weby pro nejsevernější čechy

Etwas zu Essen? Was? Pho!

Před lety psal jsem pro tenhle web (a pro Rumburské noviny) takovou sérii článků o restauracích ve výběžku(.eu). Po necelém roce jsem tuhle rubriku uzavřel v zájmu uchování dobré kondice vlastního žaludku (některé články lze najít na tomto odkazu).. Jídelním lístkům vévodily UHO (UniversálníHnědéOmáčky), obsluha byla většinou uondaná a (i přes poměrně vysokou čtenost) mě to spíš unavovalo než bavilo. Tak schválně: zlepšila se situace, nebo to vyjde nastejno? Za tu dobu co jsem gastronomické téma opustil oblíbil jsem si dvě (slovy dvě) provozovny, kde se najím vždycky rád.

Jednou z nich je masna na rumburském náměstí, kde nabízejí vždycky kvalitní teplá jídla. Guláše, polévky; klasická, dobře naložená klasika, ale o samotném místě toho moc napsat neumím. Je to prostě masna)

Druhým místem, kde se nerozpakuju najíst se kdykoli je vietnamská restaurace rovněž u rumburského náměstí — Bistro 555 (nespojovat s albem Charlotte Gainsbourg 5:55).

Ta místnost samotná není úplně útulná, taková jakoby nádražní ratejna, ale je čistá.

Nabízená jídla najdete v podstatě ve všech jídelnách tohoto typu, moje svatá trojice je malá polévka Pho, závitky a nakládaný bambus, občas smažené kuře, pochopitelně nudle na všechny způsoby.

pho

Nejdražší jsou kachny, třeba na medu. Tady se s cenou dostanete na hranici 100korunačky.

Za pikantní považuju zařazení československého vynálezu — smaženého sýra do jídelníčku. Vietnamci se prostě umějí přizpůsobit trhu a určitě lepší když to udělají se smažákem než s pervitinem.

Ale funguje to. Děti to rády a rodiče hranolky případně dojedí.

Důvod proč tu jím poměrně často a rád vidím v tom, že jídlo, které konzumuju je pořád stejné.

Jeden a ten samý kuchař, který vaří sedm dní v týdnu, na place jeho žena, rovněž sedm dnů. Nevím jestli je to baví, ale jsou pracovití a práce se nebojí.

Když byla servírka v devátém měsíci těhotenství pořád pracovala a po porodu také v podstatě okamžitě. V naprostém protikladu s pracovní silou, kterou najali na nezbytně nutné období a která byla, jak to sakra říct korektně, poněkud zabržděná.

Příjde mi to signifikantní.

Příště tedy zkusím nějakou hospodu českou a rád se nechám překvapit. Jestli máte nějakou inspirativní nabídku, napište mi do komentářů.

555 2

PS. Zrovna, když jsem se do Bistra 555 vypravil, abych udělal nějaké ilustrační fotky, zdála se mi polévka Pho nějaká nedomrlá, nudlí v ní málo. Jenom závitky a bambus byly standardní. Děje se něco, nebo to byla náhoda?