weby pro nejsevernější čechy

Principy demokracie a faktor Šváb

Nenechte se zmást titulkem, klidně by se to mohlo jmenovat Principy demokracie a faktor Zeman, nebo jakkoli jinak, ale blíží se to mimořádné zasedání rumburského zastupitelstva, a tak se ten titulek nabídl sám. Jde o to, že zastupitelská demokracie, která je tak hezky vymyšlená – „lid vládne prostřednictvím volených sborů“ (jak stálo v revolučních dnech nastříkáno na kdejaké zdi), je výborný systém správy věcí veřejných. Vyžaduje ovšem zodpovědnost od těch zvolených a její vyžadování od těch, kteří volili.
Prostě a jednoduše, je občas třeba naznačit poslanci či zastupiteli, že v v parlamentu nebo zastupitelstvu nesedí z plezíru, ale proto, aby prosazoval zájmy svých voličů.
O pohrdání hlasem lidu na zastupitelstvu v Rumburku se tu minule rozepsal Ondra. Na onom zastupitelstvu zazněla mimochodem i otázka na pana místostarostu Švába, zda je pravda, že je předmětem vyšetřování. Ten ovšem tento dotaz smetl bohorovně ze stolu, což zbytek zastupitelstva přijal se stoickým klidem a nikdo, myslím, ani naprázdno nepolkl, jako že: „o co tady kurva jde!“
Sešel se měsíc s měsícem, pan místostarosta strávil vánoční svátky ve vyšetřovací vazbě, a tak bylo svoláno mimořádné zastupitelstvo, které bude rozhodovat o jeho setrvání (a také starosty Trégra, na kterého bylo podáno trestní oznámení za zpronevěru) ve funkcích, protože, kompetence, které pan místostarosta má, nejde jednoduše delegovat na někoho jiného.
(Rozumějte mi správně, vůbec netvrdím, že je pan místostarosta vinen, jenom prostě město nemůže dlouhodobě fungovat v nepřítomnosti někoho, kdo nebude vykonávat své pravomoci).
Zdravý rozum říká jasně: máme problém, kolega je v nesnázích, není třeba ho popravit, ale mohl by si odpočinout na střídačce, a až se situace uspokojivě – tak či tak – vyřeší, budem pokračovat dál.
Je tady jedno velké ALE a jeden velký otazník.
Ti, kteří byli v Rumburku na zastupitelstvu více než jednou si museli všimnout, že pan místostarosta řídil (bez ohledu na to kdo byl zrovna starostou) naprosto suveréně a vlastně sám celé město Rumburk.
Hrstka vzpurných zastupitelů neměla šanci své návrhy prohlasovat, a zbytek zastupitelů, když právě nepřitakával (ani takových nebylo mnoho) jenom zvedal ruce.
Bylo možné jenom spekulovat o důvodech proč se tak děje, při dosazení neznámých: kdo kde pracuje, kdo koho může zbavit funkce, kdo dostává dotace a kdo ne, se zdálo, že je všechno nabíledni. Ale hovořilo se o tom v kuloárech, v restauracích, ale přímo na zastupitelstvu málokdy.
Teď před mimořádným zastupitelstvem se zdá, že vliv pana místostarosty nezeslábl, ani když je momentálně vyšetřován, a nemá na zastupitele přímý vliv.
Rumburkem jdou „zaručené“ informace, které říkají, kteří zastupitelé a zastupitelky si berou na pondělí 13.1. dovolenou, aby nemuseli rozhodovat a ani snad zaujmout nějaké stanovisko.
Člověk by to bral za fámy, kdyby nebyl několikrát svědkem toho, jak při předchozích důležitých hlasováních někteří zastupitelé hrdinsky – naférovku opustili sál a šli čurat.
Tak uvidíme v pondělí odpoledne na rumburské Střelnici jestli jsem mířil přesně.
Příjďte se mrknout. Když nemají zodpovědnost zvolení, třeba ji budou mít voliči.