weby pro nejsevernější čechy

Outdoorový seriál Lužický horal startuje v lednu

V sobotu 11. ledna 2014 odstartuje závodem Klíčový běh v Radvanci zcela nový outdoorový seriál s názvem Lužický horal.  Jde o sérii šesti závodů v přírodě v okolí Nového Boru, které kombinují zimní i letní aktivity: běh, běh na lyžích, kolo, duatlon, triatlon a plavání. Všechny akce spojuje atraktivní prostředí Lužických hor.

Na vzniku a samotné organizaci se podílejí čtyři sportovní kluby: Ski Polevsko, Lužický horský spolek, Outdoor sports Okrouhlá a OK Jiskra Nový Bor. Ty spojily do jednoho seriálu šest existujících závodů: Klíčový běh (extrémní zimní výběh na Klíč), Polevská lyže( závod na běžkách), Běh údolím samoty (závod v běhu), X duatlon Kytlice (kombinace běhu a kola), Radvaneckej Šajn kap (noční závod na horských kolech)  a nakonec legendární Kytlický minitriatlon (plavání, kolo a běh).  

Seriál je určen pro každého, kdo má zájem o porci krásné přírody, dávku adrenalinu a špetku dobrodružství s nezdolnou touhou poznat tento kraj na úpatí Lužických hor. Zavede Vás mezi skály a hluboká údolí do okolí Radvance, přes kopce, lesy a pastviny do okolí Polevska a nakonec až do samotného srdce Lužických hor do malebné Kytlice.

Ve třech kategoriích muži, ženy, veteráni se tak utkají vyznavači adrenalinových sportů o titul Lužického horala, horalky a prahorala, při čemž do hodnocení šestice závodů seriálu se bude započítávat pět nejlepších výsledků. Pro započítání do seriálu je nutné absolvovat alespoň dva závody. Pořadatelé nabízejí zvýhodněné startovné na celý seriál (všech šest závodů) ve výši 700 Kč. Závodníci tak ušetří dvě stokoruny oproti platbám za jednotlivé závody. Startovné za celý seriál je možné zaplatit na jednom z prvních dvou závodů – Klíčovém běhu v Radvanci nebo Polevské lyži v Polevsku. 

Mediálními partnery Lužického horala jsou Českolipský deník, Radio Contact Liberec a i-noviny.cz.

Informace k prvnímu závodu seriálu Klíčový běh jsou k dispozici na http://www.luzickyhoral.cz/klicovybeh.html. Jedná se o horský běh s cílem na Klíči v délce 8 km s převýšením 500 m, se startem v Radvanci v 11 hodin. Trasa závodu vede nádhernými partiemi Novoborska nejdříve z Radvance kolem Havraních skal do horní části Arnultovic k lávce přes hlavní silnici pod Klíčem a následně cestou kolem dvou studánek (zaječí a kamzičí) lesem pod Klíčem, do sedla a nakonec nejnáročnější část až na vrchol. Více informací může poskytnout Michal Kosina (Lužický horský spolek), 605 790 972, michalkosina@horskyspolek.eu – ředitel závodu.

Aktuální informace k dalšímu závodu, jehož pořadatelem je SKI Polevsko – Polevská lyže je, že v případě nepříznivých sněhových podmínek se závod přesune na náhradní termín 25.1. nebo 22.2. Zatím čekáme na sníh, první ochlazení a sněžení má přijít na začátku příštího týdne, tak uvidíme, co napadne a podle toho budeme uvažovat o přesunu.

S pozdravem

Jan Šmíd