weby pro nejsevernější čechy

„Nevadí mi, že v čele města stojí obviněný starosta. Vadí mi, že to jsem já,“ přiznává Trégr

Pondělí 13. 1. mělo být v Rumburku malou revolucí. Svoláno bylo mimořádné zastupitelstvo, aby rozhodlo o odvolání stávajícího obviněného starosty a zadrženého místostarosty. Zároveň se měli oba dva hlavní činitelé volit nově. Opozice města ale odvolání protlačit nedokázala.
Jednání trvalo dlouhé tři hodiny (přímý přenos tady) a sál rumburské Střelnice se zaplnil necelými čtyřmi sty občany. Byli mezi nimi advokáti, aktivisté, bývalí činitelé města Rumburk, příznivci pana Švába i jeho odpůrci. Hru, která se v Rumburku zlidověla na „zabijte Švába“, poslední zmiňovaní znovu prohráli.
Průběh takřka minutu po minutě jsme pro vás sledovali ONLINE. Byly slyšet hlasy obou táborů, odpůrců vedení města byla značná většina. Zastupitelé jednali znovu emočně a občas si mezi sebou říkali věci, které by do seriózního jednání patřit neměly. Před oběma hlasováními o odvolání neprošly návrhy, které prosazovaly hlasování veřejné jednotlivé, to znamená po jménech. Ani tajná volba uskutečněna nebyla, hlasovalo se veřejně, takže bystré a rychlé mozky stihly postřehnout, kdo a jak hlasoval.
Nám se pomocí fotografů jména zastupitelů podařilo zachytit (bude doplněno). Pro odvolání starosty hlasovalo devět zastupitelů, tři byli proti a osm se zdrželo. Přítomno tedy bylo dvacet zastupitelů ze zvolených třiadvaceti. Pro odvolání místostarosty bylo devět hlasů , proti bylo osm rukou a tři se zdrželi.
Po neúspěšném odvolání se zrušily následující čtyři body schůze, jelikož měly co dočinění s novou volbou vedení města. Mnoho lidí v tuto chvíli opustilo sál s pískotem a křikem: „Hanba! Ostuda!“.

Pana starostu Trégra jsme si následně pozvali na rozhovor:
Jak byste zhodnotil dnešní hlasování?
Bylo to tak, k čemu spělo celé zastupitelstvo. My jsme to čekali, já jsem mluvil s lidmi, takže jsem víceméně předpokládal, jak to dopadne. Měl jsem o tom signály. Už před zasedáním zastupitelstva jsme se všemi jednali, ale neshodli jsme se, takže to dnes vyústilo ve střetovou schůzi. Nečekal jsem tedy svoje odvolání, u pana místostarosty jsem byl trochu na pochybách.
Co se bude dít nyní?
Tohle není konec, je to jen mezník. Pokud chceme město dořídit bez újmy do voleb, musíme dále jednat. Nechci dělat velká rozhodnutí, která jsou za rámec tohoto volebního období. Nechci se tu tlačit dvanácti hlasy proti jedenácti, o to nestojím. Snad se potkáme s představiteli ODS i s dalšími zástupci a budeme řešit faktické věci, které jsou potřeba.
Otázkou je velký úvěr, který si zastupitelstvo odhlasovalo.
Fakt je ten, že zastupitelstvo si odhlasovalo nějaký rámec úvěru. Vadí mi lži, které tu ale šíří i někteří zastupitelé. Město si zatím žádný úvěr nevzalo, k tomu musí proběhnout další řízení.
Je tento stav do konce volebního období udržitelný?
Záleží hlavně na kolezích. A to je především o dalších jednáních. Nemůžu ale zaručit, že příští zastupitelstvo nebude o tom stejném.
Zvažoval jste odstoupení?
V červnu 2013 jsem dostal obvinění a kolegů jsem se od té doby ptal, jestli jim připadá v nepořádku má pozice. Kdyby řekli, že je to špatně, odstoupil bych. Doteď mi to nikdo neřekl.
Pozice pana Švába je udržitelná?
To ukáže následujících čtrnáct dní. V dlouhodobém horizontu nejspíše ne. Nechceme to ale nyní řešit, jelikož je situace velmi nepřehledná. Policie nyní zintenzivnila výslechy, takže se v brzké době rozhodne, zda si ho tam nechají či ne.
Co by se muselo stát, abyste pro odchod pana Švába zvednul ruku Vy?
Já nevím. Policie si dojela pro nějaké dokumenty do nemocnice, to je známo. Vím zhruba jaké, ale to ještě neznamená, že je to nějaký velký průšvih. Předjímat bohužel neumím, uvidím, jak se situace vyvine. Je tu dost obcí poblíž, kde jsou obvinění starostové i místostarostové a nikde okolo toho takový humbuk nebyl. Dokonce jsou obviněni pro daleko horší věci, například v Praze. Já jsem politický nováček a spadl jsem do toho, někdo si mě stále přikovává k panu Švábovi.
Z čeho jste přesně obviněn?
Jedná se o dotační podvod při vyúčtování dotací FK Rumburk z roku 2009. Dohromady jde o 50 tisíc.
Budete kandidovat znovu?
Za tuto ČSSD v tomto městě určitě ne. V tuto chvíli nevím, jak se rozhodnu. Nevím, jestli mi to za to bude stát.
Vám osobně vlastní obvinění nevadí?
Nevadí mi to z pohledu, že v čele města stojí obviněný starosta. Vadí mi, že ten obviněný jsem já. Považuji to za nesmysl. Nechci dostat do problémů ostatní lidi, co psali stejné vyúčtování jako já, ale myslím, že se ty věci psaly stejně.