weby pro nejsevernější čechy

V Bohnicích nám pro jistotu kontrolovali boty

Není nad to, občas se vyhrabat z výběžku a zajet si na nějaké neobvyklé místo. Pokud máte kapelu, se kterou postoupíte do republikového finále Dětské Porty, rovnou se můžete mrknout do psychiatrické léčebny v Bohnicích. Dětská Porta je hudební přehlídka jednotlivců i skupin zaměřených na folk, country a příbuzné žánry. Letos již potřetí zavítala naše hudební parta Náhodou z Rumburka do Divadla Za Plotem, kde strávila první únorovou sobotu.
Soutěžilo se v osmi kategoriích Dětské Porty a několika kategoriích soutěže Melodie, to vše dokonce už od pátku, takže to byl chvílemi opravdu blázinec. Atmosféra byla však ve všech prostorech divadla naladěna na správnou vlnu. V modrém salonku se slavily narozeniny, v sále se z plna hrdla zpívalo, na balkóně se potila porota a v bufetu vám po letité zkušenosti při objednávce alkoholu raději zkontrolovali boty, kdybyste náhodou byli pacienti ústavu, kteří chodí v přezůvkách.
Večer nám napjaté a předlouhé čekání na vyhlášení výsledků zpříjemnil pan Jaroslav Uhlíř. Postaral se o dobrou zábavu, jeho notoricky známé písně zpíval snad každý. Po hlasitém ,,Haf, haf, haf“ a působivém, vůbec ne nudném vystoupení, s úctou tleskalo ve stoje celé publikum. Světla v divadle zhasla a na pódiu se vystřídala kapela Zhasni z Nového Boru, na jejíž melancholicky znějící písně může být toto město opravdu pyšné!
Hudební úroveň Dětské Porty se pomalu, ale jistě zvyšuje. Tolik skvělých melodií, které se daly letos zaslechnout! Stále je však velké množství hudebníků, kteří soutěžili s převzatými písněmi. Otázka, zda je Dětská Porta, stejně tak jako původní festival Porta, zaměřena převážně na autorskou tvorbu, visí ve vzduchu.
Letos jsme s kapelou první místo z minula neobhájili, ale už jen to vědomí, že se člověk celý den nachází několik metrů od pavilonu sexuálních deviantů, nemá obdoby!