weby pro nejsevernější čechy

Ohrožené druhy ptáků obsazují svá hnízdiště v Českém Švýcarsku

České Švýcarsko, 28. 2. 2014 – Čápi černí, sokoli stěhovaví a výři velcí. To jsou ohrožené druhy ptáků, které v současnosti obsazují svá hnízdiště v Českém Švýcarsku. Správa národního parku České Švýcarsko jejich šance na úspěšné vyhnízdění každoročně podporuje omezením vstupu do okolí hnízdišť, které začíná platit od 1. března a končí nejpozději 31. července. Vyhlášené omezení vstupu se letos týká 16 lokalit, 6 lokalit se nachází v první zóně a 10 lokalit ve druhé zóně národního parku. Opatření nemá dopad na pohyb po značených turistických cestách, které jsou návštěvníkům nadále bez omezení k dispozici. (Čápi černí na hnízdě v národním parku České Švýcarsko, foto: Václav Sojka)

„V době hnízdění jsou čápi, sokoli i výři na rušení velice citliví, stačí přitom pouhá přítomnost neznalého člověka v okolí hnízdiště,“ říká Pavel Benda, ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko, a dodává: „Obvykle tito ptáci reagují opuštěním hnízda a hrozí zastydnutí vajec nebo ještě hůře úhyn již vylíhnutých mláďat. Proto také jakékoli rušení nebereme na lehkou váhu.”
Jak vyplývá ze zkušeností z uplynulých let, mají návštěvníci národního parku pro omezení vstupu pochopení a respektují je. Přístupové cesty do hnízdních lokalit jsou přímo v terénu opatřeny informačními tabulkami, orientační polohu hnízdišť návštěvníci najdou také na internetovách stránkách správy parku. Účinnost a smysluplnost přijímaných opatření do značné míry dokumentují vysoké počty úspěšně vyváděných mláďat v předchozích letech. V případě sokolů stěhovavých byly roky 2011 a 2012 přímo rekordní, neboť v oblasti vyvedli vždy více než dvě desítky mláďat. Také počty vyvedených mláďat čápů černých se pohybovaly okolo patnácti jedinců. Loňský rok 2013 natolik úspěšný nebyl, a to především pro nepříznivé počasí, díky kterému sokoli vyvedli “pouze” 14 mláďat a hnízdění čápů černých bylo kvůli dešti, chladu a nedostatku potravy neúspěšné zcela. Pokud se však nebudou loňské extrémní povětrnostní podmínky opakovat, mají vzácné druhy ptáků v Českém Švýcarsku opět dobrou šanci na početné potomstvo.