weby pro nejsevernější čechy

Ústecký Majdan

Ve středu 5/3/2014 se na ústeckém Lidickém náměstí sešlo několik stovek lidí, aby dali najevo svou nevoli s rozhodnutím místního magistrátu změnit status (ale v podstatě zavřít)  Činoherní studio, jedinečnou divadelní scénu, která dlouhodobě budovala svou pověst a měla i skvělou přítomnost. Situace vyvrcholila na pondělním zasedání zastupitelstva, které bylo režírovalo jako jednání s nepohodlnými soudruhy a markýrovalo demokracii, protože všechno bylo podle zákona a podle jednacího řádu, takže jako vole, pánové a dámy, co? Co je (zatím) jiné, než bylo v té prašivé době před rokem 89, je, že existuje nesestříhaný záznam (je přiložen, ale není to veselý pohled) a že se včera sešli lidé, kterým na budoucnosti divadla záleží a mohli to dát najevo a policiejními složkami bylo jejich konaí pouze monitorováno.

Projevy, které tu zazněly byly kultivované a gramotné, zatím tak nějak dekadentně veselé; že by však mohly situaci s Činoherákem nějak prakticky vyřešit se říci nedá.

 52

Divadlo, které fungovalo pod hlavičkou OPS bylo převedeno pod město a ópéeska samotná je v likvidaci (což mimo jiné znamená, že v případě, že by se soubor podařilo udržet pohromadě, je třeba od zrušené ópéesky vykoupit všechna autorská práva, kostými a dekorace, všechno bratru za dva miliony; takže jaké šetření).

Pozitivní na celé věci je, že se o rozhodování zastupitelů začal zajímat občan a to nikoli jedinec — kverulant, ale občan — dav.

 56

Na Lidickém náměstí se nám nepodařilo dopočítat se přesného čísla, jistě se tu však sešlo na sedm set lidí, kdybych chtěl být hodně optimistický, řekl bych že to byla tisícovka, což není málo. Může to být jedno procento obyvatel toho stotisícového Ústí.

Když se po dvou hodinách aktivisté zcela mírumilovně rozešli, vyslechl jsem celou řadu názorů méně i více zasvěcených a nebylo mi z toho dobře po těle.

Pohybovali se všichni ti lidé, a sami to přiznávali, v prostoru spekulací, ale objevovali se v těch výhledech varianty, na které bych klidně vsadil.

 57

Co třeba tohle: převedení okleštěného souboru do náhradního sálu a využití prostoru Činoherního studia jako parkoviště hracích terminálů, které zbyly po omezení heren v Brně? Vsadíte si?

Ale moc vysoký kurz vám na tuhle variantu nedám!

(A stihnou to všechno do podzimních voleb?)