weby pro nejsevernější čechy

HI-Fi rozhovor – aneb kapelník Petr Wajsar v palbě otázek výběžanského lepontéra!!!

V sobotu 22. března 2014 vystoupila na Fabrice formace Hi-Fi. V neděli před polednem, když si po úspěšném vystoupení a následném dýchánku frontman a kapelník a autor a zpěvák a basák a počítačový mág a Petr Wajsar opět nasadili mozek do hlavy a zapálili ranní cigaretu, odpověděli na otázky „vybezek.eu“ takto:
Výběžek: Jako kapela jste se zařadili mezi sdružení, která využívají místní „fabrický“ systém „zadarmo zkoušíme, zadarmo zahrajeme“. Osvědčilo se vám to? Udělali jste nějaké nové věci?
Petr Wajsar: No, jednoznačně. Je to rozhodně nejlepší zkoušecí místo na celým světě a možná i v Čechách. Udělali jsme jednak nějaký nový věci, a pak jsme se tady nádherně ztmelili – pak jsme sice nějak každej odjeli uplně jinam, než jsme mysleli, ale jinak dobrý…
Pokoušel jsem se něco vyčíst ze stránek kapely, ale jediný, co z toho vyšlo je, že nějak zvlášť moc často nevystupujete – jako Hi-FI…
My bohužel moc nehrajeme, každej děláme svoje projekty, kterýma se vlastně živíme, takže tu kapelu máme – zatím – spíš jako zábavu. My jsme hrávali dřív docela dost, tak před třemi lety, třeba dva koncerty do měsíce, ale to bylo tak akorát, protože zase nikdo nemáme moc čas jezdit po štacích. Měli jsme nabídky, ale nějak to nevycházelo dohromady s našima dalšíma kšeftama. Jiný kapely sice třeba jezděj víc, ale ti jsou ochotný ostatní věci nechat a věnovat tomu ježdění víc toho svýho času… Je s nima snazší dohoda, než s námi…
Na Fabrice jsme zatím, kromě třeba vystoupení Petra Nikla, který dělal „živé umění“v prostoru hospody, zatímco za ním na pódiu Vladimír Václavek hrál, neměli tak výtvarně vymakané vystoupení kapely. Mám na mysli zpěv synchronizovaný s videoklipy, jak to děláte? Kdo to dělá?
No já to dělám. Minulej rok jsem se rozhodl, že budu vědomě zevlit. A ono to není v tom zevlení, ale v tý inspiraci, která s tím zevlením přichází. Tak jsem strávil asi rok u počítače a tam jsem málem zemřel jednak fyzicky a jednak jsem zemřel psychicky v myslích lidí, který mě ten rok neviděli. Nedělám to úplně sám, ale většinu toho jo…
Jsem se právě chtěl zeptat, když jsem tak poslouchal ty tvoje verše, který jsou celkem zvláštní… čímž tedy také zvu čtenáře Výběžku, aby si někdy šli kapelu Hi-Fi poslechnout,protože to je kategorie sama pro sebe, ale zeptat jsem se chtěl na to, jak to děláš, že se z těch textů nezcvokneš?
Ale já jsem se zbláznil! (smích)
Aha, takže blbá otázka. Texty jsou ale výborný… No a stálo to aspoň za to? Nedá se to nějak prodat víc?
No to já pořád řeším. Samozřejmě by se to mělo nějak víc dostat mezi lidi. Je to pro mě kreativní úkol tyhle „public relations“ s veřejností. Je to asi nejlepší dosáhnout přes nějakej hit…
A máte ho?
Já myslím, že máme, náš současnej největší hit je „Zevl je fajn“, tak to by mělo být ono.

Zevl:

{mp3}zevljefajn{/mp3}
Tak mi ho vykousni z toho záznamu, co ti pošlu a dáme to pod rozhovor. A ještě, nevím, jestli je to nějaká legrace, jestli na něco skáču, ale včera při koncertu byla řeč o tom, že části písní generuje přímo při vystoupení počítač. Je to tak, nebo je to nějaká finta? Mohl bys to nějak vysvětlit?
No, jasně. Takže, kromě živejch členů kapely s námi vystupuje i další zásadní člen a tím je Centrální mozek Hi-Fi.
Není to nějaká sranda?
Není to sranda. Je to skutečnej počítač a ten s námi spolupracuje úzce tím, že nám hraje nějaké zvuky, který mu říkám, ať pouští, a pak taky vymýšlí písně, který jsem mu teda předvymyslel. A je tam jedna písnička, kde využívám úplně „náhodných básní“, který jsem vyvinul rámci tohoto systému. Je to na tom principu, že si počítač vybere náhodný verš, třeba ze čtyř nebo šesti, pak na to pak zase vybírá další náhodný verš a tak dál. Takže jsou ty texty neustále trochu jiný. Je tam zásobárna celkem asi dvaceti veršů,který jsou hotový a musejí se rýmovat, což byl někdy oříšek… Ale já s tím mám celkem zkušenosti, protože dělám třeba i texty na kreslené „disney-ovky“ a tam musej sedět ty verše do „lip-syncu“, jako, že když postavička špulí pusu do „óóóó“, tak tu musí být i v tom textu.

 128
To děláš záslužnou práci. Já jsem velkej divák a někdy fakt čumím, jak se některý dabingový firmy s těmi synchrony vůbec nepářou… No, nic. Kde vás je možný vidět? Přijedete zase na Fabriku?
Já doufám, že nejpozději tak za půl roku, tak někdy na podzim, se uvidíme tady na Fabrice. V Praze máme pravidelně nepravidelný koncerty v Malostranské besedě a v Crossu. Tak se podívejte na stránky kapely a tam snad nějaké termíny jsou nebo se nějak objeví….
Tož díky!

A tady ještě, pro ty kterým se nechce číst, rozhovor jako v rádiu:

{mp3}rozhovor_hifi{/mp3}