weby pro nejsevernější čechy

Pozvánka na Scapinova šibalství [a dva volňásky]

Scapinova šibalství, klasická komedie od pana Moliera se hraje asi milion let. Anotace v divadelních materiálech je ovšem, rovněž klasicky, poněkud nicneříkající:Klasická komedie o šibalském sluhovi, který svým umem a obratností dokáže pomoci dvěma zamilovaným mladým pánům svést boj se zarputilostí svých zkostnatělých otců. Zajímavější je třeba rcenze na představení, které do Varnsdorfu přijede z Mladé Boleslavi, kterou najdeme na stránkách českého rozhlasu:

Jeho [Matouš Ruml] Scapino má v sobě čirou radost ze života, kočičí pohyblivost, a zdá se, jako by všechny ty nápady, kterými obluzuje staré pány, byly opravdu z jeho hlavy. Přesně vyvažuje Scapinovu sebestřednost, vychytralost, ale zároveň vědomí jisté podřízenosti. Jeho škodolibost je provázena smyslem pro realitu a pro čest. Strhne na sebe pozornost už ve chvíli, kdy „projíždí“ v pozadí scény, aby nakonec s perfektní piruetou zabrzdil své jezdící boty na forbíně. Žádný z diváků jistě nezapomene na scénu, kdy jako úhoř proplouvá přímo pod jejich nohama, či obíhačku, kdy na pomalejší kumpány vykukuje z okének na nejrůznějších stranách jeviště.A to jsem se ještě nezmínila o slovních improvizacích vůči publiku, včetně drobných aktualizačních momentů, či zcizovacích efektů, kdy vypadává z děje a komentuje třeba fiktivní proměnu hlediště z moře v město.

TAkže, hraje se 22/4 v 19.00 a kdo chce jít zadarmo má šanci.

Ruský spisovatel napsal o Molierovi knihu, která, pravda, nepatří k jeho nejlepším, ale její titul se nám dneska k soutěži hodí: jmenuje se Život pana Moliera. A jak se jmenuje ten, kdo tuhle knihu napsal?

{module scapinova_sibalstvi_}

Výherce budeme informovat den před představením a divadlo samozřejmě hraje i jindy:

program-mdv-duben-2014