weby pro nejsevernější čechy

ČINOHERÁK ŽIJE! NA VLASTNÍ TRIKO.

Ústecké Činoherní divadlo 31. března zaniklo, ale ne na dlouho. Už o týden později, tedy včera (7/4/14), na základech původní o.p.s. vznikl nový divadelní spolek Činoherák Ústí, který přímo naváže na činnost souboru chvalně známého po celé republice. Tím, že se do provozování Činoheráku pustí na vlastní triko, se divadelníkům, jejich podporovatelům a občanskému sdružení Pro kompot podařilo zvrátit snahu radních města Ústí legendární zlikvidovat divadlo, kolem něhož se koncentrovala občanská společnost města i jejich přirozená opozice.
Radní proti občanům
Vedení města tento svůj záměr uskutečnilo navzdory dva měsíce trvajícím protestům svých občanů, dvaadvaceti tisícům podpisům na protestní petici a podpoře divadelní veřejnosti z celé republiky. Magistrát nepředvídatelně změnil financování uprostřed sezony, pokoutně si zaregistroval logo divadla a nakonec o.p.s zrušil a založil prázdnou divadelní společnost, jejíž provoz chce zajistit až 16 miliony korun (tedy skoro dvojnásobkem sumy, jíž dotoval původní soubor !!). Konkurzem na šéfa nového souboru magistrát pověřil castingovou agenturu.
Původní soubor to nevzdal a na 7. dubna svolal tiskovou konferenci, kde vznik nového Činoheráku ohlásil. Před ústeckým kinem Hraničář, kde se konala, se před jejím zahájením sešel dav občanů, k nimž moderátor akce, varnsdorfský rodák a herec Jiří Maryško, pronesl větu, kterou chtěli slyšet od vypuknutí ústecké divadelní krize: „Mám pro vás, přátelé, jednu výbornou zprávu. Držte se, Činoherák žije!“

cino

Původní sestava
Nový divadelní spolek Činoherák Ústí zatím nemůže fungovat tak, jako „Činoherák“, na který byli diváci zvyklí. Je třeba nejdříve vybudovat divadelní zázemí a herci budou najímáni na jednotlivé kusy. Sídlit bude prozatím v budově bývalého ústeckého kina Hraničář; původní prostory ve Varšavské ulici museli divadelníci v pátek 4. dubna vyklidit, protože dostali od města výpověď.
Hlavním cílem Činoheráku Ústí bude zachovat kontinuitu činohry v Ústí nad Labem a provozovat činnost bez ohledu na politický tlak stávajícího vedení města. Součástí souboru budou všichni herci původního Činoheráku – tedy i ti, jichž se radní města Ústí nad Labem pokusili neférovými praktikami zbavit: režisér Filip Nuckolls (politiky a mafiány okresního formátu zvaný „Nukolis“), herec a principál Divadla Demago Jiří Maryško (vulgo „pan Maryška“), bývalý ředitel Činoherního divadla o.p.s. Vladimír Čepek (neboli „Čapek“) a další bývalý ředitel divadla, herec, Jaroslav Achab Haidler (zvaný „Hajdler“).

Hraje se od května
Jednou z hlavních motivací vzniku Činoheráku Ústí je krom jiného nevšední podpora veřejnosti – demonstrace na jeho podporu, zmíněná petice či celorepublikové bití na kovadlinu. Rozlučková představení Činoherního divadla o.p.s. byla beznadějně vyprodána, diváci je sledovali na projekčních plátnech v baru nebo před dnes už bývalou budovou divadla ve Varšavské ulici.
Nové divadlo bude fungovat na komerční bázi, avšak s nekomerčním repertoárem. V překlenovacím období bude Činoheráku Ústí šéfovat manažer, po konci překlenovacího období potom umělecký šéf. Divadelní provoz se pokusí zajistit již od května 2014. Východiskem bude repertoár starého Činoherního studia/Činoherního divadla. Práva jsou zatím zajištěna na všechny hry kromě dvou. Jedná se o kusy Bohové hokej nehrají a Klub rváčů. Podle Filipa Nuckollse se však Činoherák Ústí pokusí zajistit i ty.
Sbírka začne ve středu
Divadlo bude zpočátku financováno ze soukromých zdrojů – na jeho provoz budou přispívat jeho příznivci. Od středy 9. dubna bude fungovat účet, kam je možno přispět. Prostředky budou přijímány transparentně, každý donátor vyplní darovací smlouvu. Všechny informace zde: http://cinoherak.cz/
Sbírku má v tuto chvíli na starosti Veronika Vendlová, která k tomu řekla: „Když už jednou národ peníze na divadlo vybral, tak by mohl i podruhé. Myslím, že nezávislý Činoherák znamená pro Ústí totéž co Národní divadlo pro Prahu.“
Vedení souboru do budoucna pevně počítá se získáváním prostředků z grantů, další finance se pokusí Činoherák Ústí zajistit zájezdovou činností. Prostor souboru zatím přislíbilo poskytnout Divadlo v Celetné, Divadlo v Dlouhé i Nová scéna Národního divadla, shakespearovské drama Zkrocení zlé ženy bude pravděpodobně v létě k vidění na děčínském zámku.

Hraničář
Vybrané finanční prostředky budou primárně určeny na provoz divadla – platy herců, budování zázemí a nejnutnější rekonstrukce v bývalém kině Hraničář. Stavební úpravy začnou příští týden. Je nutno vybudovat divadelní scénu pro soubor – postavit jeviště, instalovat osvětlení, vymalovat a opravit elektroinstalaci nebo sociální zařízení.
Jedním ze smělých cílů Činoheráku Ústí je totiž budovu Hraničáře koupit, zrekonstruovat a provozovat v něm nezávislou kulturu – nejen divadelní. Díky občanskému sdružení Pro kompot budova Hraničáře pomalu ožívá už nějakou dobu – konají se zde nezávislé společenské akce například hojně navštěvovaná Pecha Kucha Night. Manažer a jeden ze zakladatelů Činoheráku Ústí, Jan Kvasnička, poznamenal: „Zatím je to celý trochu hardcore, ale děláme maximum pro stabilizaci.“

Podpora z univerzity
Nově vznikající divadlo podpořil rektor místní university René Wokoun. Mluvčí university Jana Šiklová zve na páteční diskusní fórum na téma „Financování kultury v regionech České republiky“, kterého se zúčastní zástupci pražských i regionálních divadel a poskytovatelé dotací. Dotační politiku města Ústí nad Labem zde má hájit radní Miroslav Král.
Děkan Fakulty umění a designu, docent Michal Koleček, připomněl, že univerzita sice divadlu zatím nemůže slíbit finanční prostředky, ty má totiž primárně na vzdělávání, ale existenci nezávislého Činoheráku Ústí podpoří všemi ostatními dostupnými cestami. Docent Koleček také s nadsázkou ocenil, že v krajském městě, kde zásluhou kontroverzních politických rozhodnutí například plíživě zmizelo autobusové nádraží, kultura z kulturního domu, legendární Činoherák, ale i primátor, také něco vzniká. „Pojďme zastavit to mizení a vybudovat něco, co nám už nebude nikým sebráno“, vyzval děkan Koleček přítomné.
S nehmotnou podporou přišlo i kreativní studio Mančaft, které vytvořilo pro staronový Činoherák logo.
Pondělní shromáždění, které celý projekt představilo, uzavřel herec Jaroslav Achab Haidler který řekl, že navzdory zákeřnému konání se magistrátu svobodné divadlo v Ústí nad Labem zlikvidovat nepodařilo: „Jsme tady! Sice holou řití, ale čistýma rukama!“
Více zde: http://www.ujep.cz/