weby pro nejsevernější čechy

Policie, dobrý den. Přistoupil prosím…

V bývalém depu v Děčíně proběhl v úterý 8/4/14 nácvik policejního zásahu ve vlaku, který přepravuje fotbalové fanoušky vyvedené z míry prohrou klubu, kterému fandí, případně mají nějaký jiný důvod demolovat vlak a obtěžovat ostatní cestující. Když jsem na místo dorazil, dva vagony, které dráhy uvolnily k tomuto cvičení, měly už leccos za sebou. Osmdesát chlapů ústecké a děčínské zásahovky odpočívalo v policejních dodávkách dohromady s figuranty a připravovalo se na poslední ze série simulací zásahu.

Hrstka novinářů natáhla výstražné vesty („abyste nedostali na budku“), většinou ty, které vozí jako povinné vybavení v automobilu. Pouze kolega z Práva/novinek.cz měl vestu služební a firemní: rudou. „Rudé mají naši figuranti, kteří představují nejnebezpečnější výtržníky,“ pravil velící důstojník. „Tak se raději držte vzadu.“

Jakoby fanoušci obsadili vlak, začali fandit — pohříchu — zejména Baníku, policisté obkličili vagon, vyzvali fanoušky ke klidu a protože jejich výzva nebyla vyslyšena vzali vagon útokem.

Dělobuch, hluk, chaos (fotit se moc nedalo) a první výtečníci jsou vyváděni před vlak, předáváni kolegům, kteří provedou další nutné úkony, které slouží pro další identifikaci a specifikaci případné trestné činnosti. Mezi vyvedenými jsou i osoby nezúčastněné, simulována jsou zranění i další eventuality, ke kterým může v reálné situaci dojít.

Celá akce trvá sotva dvacet minut a je hotovo.

Velící Petr Mudrik nám na závěr sdělil, že k zásahům tohoto typu v severních Čechách, kde jeho jednotka operuje, nedochází, tato taktika se nicméně může aplikovat i v jiných případech.

„Vloni jsme nacvičovali zásah při povodních a ony nakonec přišly. Teď tedy doufám, že také nenanacvičujeme něco, co se nám bude brzo hodit,“ uzavřel.

Snad se nespletl.