weby pro nejsevernější čechy

Schrödingerův institut otevírá další akademii

Po basketbalové, hudební a múzické akademii otevírá Schrödingerův institut akademii cyklistickou. Její slavnostní otevření je naplánováno na čtvrtek 10. dubna, kdy ze sídla Schrödingerova institutu v Jiříkově, z kláštera sv. Karla Boromejského vyjedou desítky malých i velkých cyklistů v klubových barvách Cyklistické akademie Šluknovska na projížďku městem. Tu zakončí chutné občerstvení na klášteře.
Gestorem, tedy hlavním vedoucím cyklistické akademie, je Jan Novota, cyklistický závodník a organizátor cyklistických akcí, jako je například Varnsdorfský Triatlon, XC Hrádek Varnsdorf, a řady dalších.
Cyklistická Akademie Šluknovska pořádá tréninky, vyjížďky, závody, výlety, soustředění pro děti, mládež i dospělé pod vedením kvalifikovaných trenérů, učitelů tělesné výchovy a externích odborníků nejen na území celého Šluknovského výběžku. V Akademii se věnují všem věkovým i výkonnostním kategoriím od nejzákladnější výuky samotného zvládnutí jízdy na kole až po řízenou sportovní přípravu pod vedením trenérů pro ty zkušenější se závodními ambicemi (Schrödinger Cycling Team – SCT).
Tutoři, jinak řečeno trenéři CAŠ, pořádají na základních školách Šluknovska nábory dětí do akademie, ale také jednorázové cyklistické akce, závody, dovednostní soutěže, pobyty a kurzy, cyklovýlety pro děti a mládež, v zimním období spinning. Plánují také zaměřit se na seniory a matky s dětmi. Ne všechny děti však svá kola mají, a proto Schrödingerův institut nakoupil pro akademii pětadvacet jízdních kol, která si mohou děti zapůjčit, aby se těchto akcí mohly zúčastnit.
„Na Šluknovsku je velmi mnoho chudých dětí, jejichž rodiče si nemohou dovolit pořídit jim kolo a financovat jim cyklistický kroužek, nebo dokonce vrcholový sport. Schrödingerův institut se snaží tento handicap dětem vynahradit mnoha způsoby – zapůjčením kola, finanční podporou aktivit, ale i tím, že trenéři cyklistické akademie za dětmi dojíždějí, místo aby tomu bylo naopak, jak je to jinde běžné. Právě tím se institut liší od jiných organizací zaměřených na volnočasové aktivity, jelikož nečeká pasivně, až si ho sami zájemci najdou, ale naopak, sám si aktivně nové členy vyhledává,“ uvedla ředitelka institutu Gabriela Doušová.
Schrödingerův institut byl založen v roce 2012. Za necelé dva roky existence se k němu hlásí necelých šest tisíc členů z celého Šluknovského výběžku. Jeho aktivity si lze najít ve všech městech a obcích Šluknovska, a to v desítkách různých druhů sportu, dovednostních činností, společenských, poznávacích i vědomostních akcí. Zaměřuje se především na volnočasové aktivity dětí a mládeže, ale také na jejich výchovu a osobnostní rozvoj.
Bližší informace k Schrödingerovu institutu lze nalézt na www.sinstitut.cz, nebo na www.si-cas.cz.