weby pro nejsevernější čechy

Varnsdorfští siláci — dorostenci uspěli na mistrovství republiky

O uplynulém víkendu proběhlo na Slovensku v Bardejovské sportovní hale sloučené Mistrovství České a Slovenské Republiky v silovém trojboji a mrtvém tahu. V sobotu 5.4. 2014 byly na řadě kategorie RAW, tedy bez podpůrných dresů. Za oddíl Northern Strongman Varnsdorf se mistrovství zúčastnili Ondřej Bandas (kategorie T1 do 90 kg) a Pavel Kňourek (kategorie T2 do 67,5 kg). Oba dorostenci startovali poprvé, tak na nich byla znát jistá dávka nervozity. Jako první nastupoval Pavel, který startoval v druhé dopolední skupině. První disciplínou byl na řadě dřep. Po důkladném rozcvičení si nechal naložit činku o hmotnosti 90 kg, což byl lehký zajišťovací pokus. Na druhý pokus si nechal naložit 100 kg, který byl rovněž zdařilý. Na třetí pokus si Pavel poručil 110 kg, což bylo jeho tréninkové maximum. Pokus za velkého povzbuzení zvládl.
Po dokončení všech pokusů v dřepu následovala rozcvička na druhou disciplínu – benchpress (tlak v leže na lavičce). Pavel nastupoval jako první a na základní pokus si nechal naložit 50 kg. Tento pokus nebyl díky technické chybě závodníka uznán. Druhým pokusem tuto váhu zvládl. Na třetí pokus si poručil 60 kg. Silově to byl krásný pokus, ovšem díky technické chybě, nebyl pokus uznán.
Poslední disciplínou byl mrtvý tah, kde Pavel zahajoval lehkým pokusem se 110 kg. Na druhý pokus si nechal naložit 120 kg, které zvládl. Během pokusu došlo k poklesu činky, tak tento pokus nebyl rozhodčími uznán. Na závěrečný pokus byla váha ponechána, jeho úspěšným zvládnutím Pavel potvrdil své tréninkové maximum.
Ondra nastoupil v odpolední čtvrté skupině. Po rozcvičení si nechal naložit na dřep činku o hmotnosti 110 kg, což byl lehký zajišťovací pokus. Na druhý pokus si nechal naložit své maximum 120 kg. Na třetí pokus si přihodil dalších 10 kilo a pokus se 130 kg činkou úspěšně zvládl a vytvořil si nové osobní maximum v dřepu.
Po odpočinku následoval benchpress. Ondra zahajoval na čince lehkým pokusem o hmotnosti 80 kg. Druhým pokusem zdolal 85 kg, na třetí pokus si poručil činku o váze 90 kg, kterou silově zvládl, ale díky technické chybě mu nebyl rozhodčími uznán.


Poslední disciplínou odpoledního bloku soutěže byl mrtvý tah, kde si Ondra poručil na první pokus 150 kg. Na druhý pokus si nechal naložit 160 kg, které rovněž pozvedl. Poslední pokus znamenající nový osobní rekord byl na čince o váze 170 kg. Ten za mohutného povzbuzení zvládl.
V konečném pořadí obsadil Pavel trojbojem 280 kg RAW 1. místo na Mistrovství ČR a SR v kategorii T2 do 67,5 kg a 1. místo na Mistrovství ČR v kategorii T2 do 67,5 kg.
Ondra trojbojem 385 kg RAW vybojoval 2. místo na Mistrovství ČR a SR v kategorii T1 do 90 kg a 2. místo na Mistrovství ČR v kategorii T1 do 90 kg.
Oba dorostenci v oddíle Northern Strongman Varnsdorf trénují teprve od léta minulého roku, pod vedením trenéra Miroslava Tarnóczyho. Velkou odměnou za jejich tvrdou dřinu byly krásné medaile, které si přivezli a také nezapomenutelné zážitky z prvních velkých závodů. Dalším jejich závodem bude Mistrovství ČR v tlaku na lavičce, které bude probíhat v druhé polovině dubna.
Pořádajícímu bardejovskému oddílu, federacím SAST a FČST se podařilo připravit kvalitní soutěž s vynikajícím zázemím, za což jim patří poděkování.