weby pro nejsevernější čechy

KOONDA HOLLA & STEVE MACKAY „CODEIN SERENADES TOUR APRIL 2014“

Malého hudebního svátku byli včera (9. dubna 2014) večer svědky návštěvníci kulturního centra Kaštan v Praze 6 – Břevnově. V budově se zajímavou historií (7. dubna 1878 zde sociální demokraté založili svou první organizaci v Čechách, od října 2004 zde sídlí Popmuseum) totiž hrál kytarista a zpěvák Kamil Krůta se svým hudebním projektem nazvaným (třeskutě vtipně) KOONDA HOLAA. Společně s ním vystoupil i legendární americký saxofonista – STEVE MACKAY.

kh

Zatímco Kamila Krůtu si mohou někteří pamětníci vybavit jako kytaristu tzv. druhé generace teplických FPB (na krátkou dobu také basáka Už jsme doma) a lídra hudebního uskupení Pseudo Pseudo, Steve Mackay se nejvíce proslavil jako člen jedné z nejvlivnějších kapel v historii rocku – The Stooges. Již v roce 1970 hrál na jejich druhém řadovém LP nazvaném Funhouse. Po nedávné smrti bubeníka Scotta Ashetona (+ 15. března 2014) je vedle Iggyho Popa a Jamese Williamsona posledním ze žijících členů původní sestavy. S obnovenou skupinou Iggy & The Stooges už také několikrát navštívil Českou republiku (V roce 2010 v Ostravu, v roce 2008 v Prahu, v roce 2011 Trutnov a v roce 2013 Frýdek Místek).


Na koncertě se vyskytovala nečekaně vysoká koncentrace mladých lidí ze Spojených států. Cyničtí jazykové v sále tvrdili, že jde o levobočky Iggyho Popa z jeho první divoké návštěvy Prahy v roce 1993. Spíše se však zdá, že šlo o studenty překladatelky, publicistky a hudebnice Pavly Jonsson (dříve Dybbuk nebo Zuby Nehty), která se v Kaštanu objevila.

České ani americké publikum nemuselo návštěvy koncertu litovat. Dostalo se jim obří porce psychedelického nářezu. Kamil Krůta hrál a zpíval jako o život, Steve Mackay jej neméně energicky doprovázel na saxofon. Celé vystoupení prokládali více či méně vtipnými poznámkami na adresu Spojených států, České republiky a dalších subjetků či osob. Jedna z účastnic koncertu prohlásila, že nikdy neviděla někoho hrát tak dobře na tak špinavý a zašlý saxofon. A měla pravdu – Steve Mackay totiž nástroj neleští, on na něj hraje. A perfektně.

A video:

Steve Mackay mj. vypráví, jak se s Krůtou potkali:

„Byl by tady někdo tak hodnej a laskavej a přinesl mi ještě dvojku červenýho? Nejlepší z roku 1813…“
„Igore, vem mi rovnou Plzeň, Igore, vem mi rovnou Plzeň!“
„A Steve si dá nealko pivo. A řízek.“

Pokračování:

A závěr:

A ještě další program turné:

  • čtvrtek 10.4. 20:00 – Olomouc Hospoda Ponorka
  • pátek 11.4. Zabrze (Polsko)
  • sobota 12 .4 Ostrava – Plan B cafe
  • neděle 13. 4.19:30 Hrochův Týnec u Pardubic, Šatlava (u kostela) – Michael Dimitrov
  • pondělí 14.4. 19:00 – Kadaň Jan Losenický Kultura-Kadan