weby pro nejsevernější čechy

Umíte správně hajlovat? 56. Ukradená galerie v Děčín-Podmoklech Návrat největšího děčínského karikaturisty

Ve čtvrtek 10. dubna tevřel náš spolupracovník, hlavně ale archivář a historik Petr Karlíček zajímavou výstavu v Ukradené galerii v Děčíně.Představil na ni život a dílo nejvýznamnějšího karikaturisty pocházejícího z Děčína – Hannse Ericha Köhlera (1905-1983). Po vernisáži se diváci odebrali do místního klubu Bodenbach, kde se „dozvěděli, jak správně hajlovat, a dostat přitom pokutu alespoň 100 Kčs“. Petr Karlíček zde totiž přednášel o tzv. Německému pozdravu a vnějších atributech němectví v době I. republiky. Je málo známou věcí, že „hajlování“ bylo trestné už v předmnichovském Československu a podobně jako dnes nebyly úřady vždycky schopny zajistit vymahatelnost práva. V rámci přednášky Petr Karlíček mj. prezentoval i zapomenuté karikatury předních českých kreslířů – Antonína Pelce, Ondřeje Sekory, Franty Bidla, Dobroslava Hauta a dalších.

autor

benes

frank

kalendar

Co je to takovoá ukradená galerie?

Podle historiků umění jde o unikát, který se může zapsat do dějin street-artu. „Je to výjimečná záležitost – i v tom, že si zachovává takovou kvalitu,“ komentuje to Radek Wohlmuth, historik umění (tady).

V Děčíně najdete tuhle galerii v Podmoklech, Zbrojnická 14/1. Stránky galerie na webu jsou tu a momentální instalace vypadá takhle:

nastenka1

nastenka2

Výstavu můžete vidět ve vitrínce UKG do odpoledne 17. dubna 2014.