weby pro nejsevernější čechy

Proč spát pod širákem, když je tu tolik penzionů…

Když jsem byl dítětem, bylo možné v v oblasti Českého Švýcarska nocovat i stanovat celkem volně. Vzpomínám na tábor, který jsme většinou postavili uprostřed Kyjovského údolí a tam – velice způsobně – žili na indiánksý způsob. reklama 600

S pubertou (a popubertou), když nám narostly vlásky už jsme tolik netábořili, protože čundráci netáboří, ale spějí pod širákem. I když i to bylo na indiánský způsob a snahou nezanechat po sobě žádné stopy, vadili jsme veřejné bezpečnosti. To byla socialistická policie, děti. Vadily jí ty vlasy, ty džíny, to, že jsme nechtěli poslouchat.
Pravda ale je, že jedním z důležitých příznaků socialismu byla lenost: turistů ani čundráků nebylo mnoho a národ dával přednost vysedávání před televizorem, nebo v restauraci, což šlo celkem kreativně kombinovat; v důsledku toho ale nebyly lesy plné mladých a zvídavých manažerů, kteří si potřebují odpočinout od své náročné práce plné telefonování a čumění do monitoru. TAk bylo kde spát)
Proto chápu, že nocování v oblasti národního parku České Švvýcarsko, ale i chráněné krajinné oblasti Labské pískovce je třeba regulovat.
Masa činorodých, sportovně vyladěných turistů může ovšem dneska celkem pohodlně nocovat v penzionech a hotýlcích, které v oblasti vznikly.
Chtěl jsem přespat ve všech a podat vám nějakou zprávu na vlastní kůži, ale mám to štěstí, že to mám blízko a tak se většinou nějak dopravím domů.
(Anebo přespím na tajňačku, podle starých zažitých instinktů.)
Pro ty, kteří tuhle kliku nemají, je tu nabídka jednotlivých penzionů a hotýlků, která však bývá pohříchu poněkud roztříštěná, ubytovacích a stravovacích možností je tu ale přehršel, stačí si vybrat.
Jasně, že je možné přijet na blind, zejména tedy mimo sezonu, když však příjde doba dovolených je určitěě mnohem lepší mít ubytování zajištěné dopředu, obzvlášť když je to v době internetu tak snadné.
Přímo v srdci národního parku můžete využít hotel Lípa ve Vysoké (jak jinak,že) Lípě.
Hotel Lípa je díky své kapacitě a příznivé ceně vyhledávaným místem pro skupiny (poznávací zájezdy, školní výlety, školy v přírodě atp.). Svou restauraci a své služby dává však k dispozici i pro účely různých oslav, rodinných a firemních akcí. Provoz hotelu je non-stop.

lipa

Turistických cílů je v okolí bezpočet a to jak pro turisty, kterým stačí nenáročné turisty až po opravdové fajnšmekry.
Poněkud na druhé straně parku se můžee ubytovat v penzionu Jana v Horním Podluží.
Penzion Jana nabízí ubytování v pokojích standard a nadstandard (satelit, TV, lednice, minibar). Všechny pokoje mají vlastní sociální zařízení.
Nejen, že to tu budete mít do skal Českého švýcarska coby kamenem dohodil, ale otvírá se vám možnost prohlédnout i oblast Lužických hor, vylézt na Jedlovou, Tolštejn nebo Luž a užít si nádhrné výhledy do krajiny.
A nebo skočit do Nového Boru, sklářského městečka, kam se pomalu vrací tohle tradiční řemeslo, navštívit hned dvě sklářská muzea (tradiční sklo na náměstí, moderní ve sklářské huti Ajeto) nebo případně rozjímat ve skalní poustevně v nedalekém Sloupu.
Možností je tolik, že končím s psaním a vyrážím do terénu.