weby pro nejsevernější čechy

Pro mě za mě i Proměnamě

Co si budeme povídat, Tomáš Klus se poslední dobou dost proslavil. Zná ho každý Čech. A známe ho i ve výběžku. Je to přesně ten, co ještě nedávno zněl v rádiích s textem ,,Za co panebože, za co…“ A dál to znáte.  Na novém albu Proměnamě však veškerým politickým tématům zazvonil zvonec.
Hned v názvu alba se tradičně nebojí hrátek s češtinou. Jeho životní proměna, o které hovoří v různých rozhovorech, se silně promítá do tvorby. Vzpomeňme na jeho první dvě alba Cesta do záhu(d)by a Hlavní uzávěr splínu. ,,Já mám Marii rád.“ Typická klusovina. V Proměněmě (hezky se to skloňuje) Tomáš dokazuje, že nechce být tím novým Nohavicou. Přesvědčuje o tom už při otevření obalu, kdy pozornost upoutají pastelky a omalovánka mandaly, které mají posluchače podnítit k tvořivosti.
Ano, objektivně je tohle album prostě jiné. Leč známá klusovská výslovnost á la ,,směji se, ač mě nevidíte“ nezklamala. Pokud chce člověk skutečně vnímat obsah písní a rozumět každému slovu, textová příloha se opravdu hodí. Nenápadné a zároveň jasně přesné dvojhlasy kolegy Kučerovského zůstávají též stále na scéně. Album je nesporně mnohem více instrumentálně pestré, také už zde nemluvíme o hudbě dvou kluků s kytarami, ale o Tomáši Klusovi a jeho Cílové skupině. Viola, housle, cajon, trubka, na tohle všechno jsme zkrátka zvyklí nebyli.
Výjimkou mezi proměněnými písničkami a důkazem, že starý Klus ještě úplně nezmizl, je PANTOFFEL, kterého jsem zaslechla už na koncertech v roce 2011. Do starších kolejí Klus sahá i v NEZAPOMÍNEJ. A dál? Věc, která dost zaujala, je TANEČNÍ, ve které si autor pohrál s dynamikou a zhudebnil v ní lidskou touhu po pohybu. Životaplnou NAPOJEN Tomáš do světa pustil už před delší dobou, proto je k divu, že se v seznamu písní objevuje i jakási NAPOJEN II., kde se člověk napojí tak maximálně na melodii, která je vhodná na budík k (ne)příjemnému rannímu vstávání.
Absence starého Klusova humoru, který ho vždy činil originálním, zamrzí. Proměnamě je jednoznačně jedou velkou dávkou optimismu. Je těžké přímo zařadit, v jakém stylu muziky se nyní Klus pohybuje. Je to klus do něčeho nového. Do hudby, u které můžete relaxovat, která zaručí dobrou náladu…
Nakonec ještě jednou pochválím kreativní pastelky a celý design alba. V jednoduchosti je krása a tohle se povedlo.