weby pro nejsevernější čechy

Férová snídaně v Lipové

Lipová se připojila k akci Fair Trade snídaní, za krásného počasí se sešlo několik desítek lidí v zahradě lipovského zámku a bylo to velice příjemné a lahodné. Cestou na kole (pro udržitelný rozvoj vlastního těla) přemítal jsem, co je to tohle „spravedlivé obchodování“ a více — méně jsem se trefil do toho, jak tento pojem definuje wikipedie, resp organzace FINE: Fair trade je obchodní partnerství založené na dialogu, transparentnosti a úctě, jehož cílem je větší spravedlnost v mezinárodním obchodě. Přispívá k udržitelnému rozvoji tím, že nabízí lepší obchodní podmínky a chrání práva drobných výrobců a pěstitelů – především v rozvojových zemích.

Když ale šlapete na kole do kopce, nedokrvený mozek funguje jinak než pouze korektně a tak mě třeba napadalo, jestli by považovali zaměstnanci v místních montovnách svou práci a mzdu za ni za fair trade.

Napadlo mě, že kdybych někdy náhodou vypěstoval ředkvičku, málokdo by byl schopen zaplatit za ni cenu, kterou mě tohle dobrodružství stálo.

A taky, že kdyby se princip fair trade uplatňoval důsledně, klesly by rapidně ceny kokainu, afghánského opia a marihuany.

O magických houbičkách nemluvě.

V tomhle rozpoložení jsem dorazil do zámecké zahrady, kam se pomalu začali trousit místní s košíky ba i kárkami plnými fair trade pochutin.

Tady se ještě sluší poznamenat, že aby snídaně odpovídala tomuhle zadání stačí, aby alespoň jedna její součást fair trade byla.

Z debaty vyplynulo, že to není vůbec snadné. Tohlke zboží se u nás totiž moc koupit nedá. Ještě že to máme tak blízko do eNDéeR.

V podstatě se tak snídaně skládala zejména z produktů, které příchozí sami vypěstovali, zavařili, upekli a nebo podojili.

A nebylo to vůbec špatné. Domácí zavařeniny, koláče, vejce! Všechno jako od maminky!

Nejdůležitější ale bylo, že se sousedi sešli, udělali si čas a povídali si.

Děti se batolily, ty větší pištěly, dospělí rozmlouvali a užívali si krásné májové ráno.

(Novináři tohle milujou : dostanou najíst, je co fotit. To nemůže skončit negativní zprávou.))

Takže: férová snídaně kdykoli a kdekoli. A na tu příští teda zkusím něco vypěstovat. Nebo alespoň cestou natrhat nějaké lupení.

PS. Součástí snídaně byla i prohlídka lipovského zámku. NAbízím vám ji také. Myslí, že od posledně se toho moc nezměnilo: