weby pro nejsevernější čechy

Schoolboy Q – Praha – 15.5.2014

  Světová tour k desce Oxymoron amerického rappera jménem Schoolboy Q včera (15.5.) měla zastávku v pražském klubu Roxy. Organizačně si tenhle „event“ vzala na starosti společnost Fource Entertainment, jejíž česká pobočka v současnosti diktuje pražskému promotérskému světu. (Awolnation, Kid Ink..)
Pro fajnšmekry, kteří se vyžívají v současném hip hopu, byla návštěva koncertu Schoolboye povinností. Právě tenhle rapper totiž každou svojí další „věcí“ určuje výšku laťky zbytku scény, což trefně poznamenal nějaký anonym na YouTube pod jedním videem Quinceyho (jak zní civilní jméno rappera).

Hurikán Schoolboy v druhé půlce svojí world tour, během níž stíhá město denně, už nemá sílu Katríny. Na fans ve vyprodaném Roxy to ale pořád stačilo. Dav chvílemi nevěděl, jestli má dřív skákat, mávat rukama, či točit videa. Svojí pražskou show odstartoval hitem Fuck LA, energického outra desky Oxymoron, debutu u major labelu Interscope.

Q dal pražskému publiku to, co chtělo. Zazněly tracky, jako Collard Greens, What They Want, Studio, Blind Threats nebo třeba Break the Bank a další. Schoolboy nezapomněl přidat ani skladby z předchozího nezávisle vydaného LP „Habits & Contradictions“, jako There He Go.

Většina těchto záležitostí ať už ze staršího, či nového počinu Schoolboye má společný faktor a tím je gangster rap. Například track jménem Gangsta, který také naservíroval pražskému publiku, chtěl Q vyjádřit jedinou myšlenku – „My grandma‘ showed me my first strap“ (přeloženo: „babička mi ukázala mojí první zbraň“). K tomu v rozhovorech popisuje situace z jeho dospívání, během nichž mu babička půjčovala na hraní svojí zbraň, když bylo Quincymu 10 let. O rok pozdějí mu kamarád Rat Tone přinesl ukázat samopal AK 47. Slovo dalo slovo a byl co nevidět členem místního gangu. Je to právě život na 51st street v LA, které má neoddiskutovatelný vliv na jeho současnou tvorbu.

https://youtu.be/Kcrs5sdi9jI

O tom, že „gangster shit“ může být občas trochu silné kafe, svědčí fakt, že někteří fanoušci během koncertu svého idolu pomalu odlézali po všech čtyřech, či byli taženi security službou pryč ze sálu. Týkalo se to především těch, kteří se evidentně na koncert těšili dlouho dopředu. Mnohdy bylo těžké je rozeznat od hlavního protagonisty, neboť stejně jako on byli vybaveni rybářským kloboučkem a větším než malým množstvím všeho možného.

Zdroj: kamilzachar.com

Foto: Kamil Zachar, zdroj: kamilzachar.com

Na závěr je potřeba říct, že si Schoolboy nedělal zbytečně velkou hlavu s choreografií. Prostě nalítnul na stage, odrapoval si poctivě, nutno podotknout na halfplaybeck, svou desku. Občas přidal něco ze staršího repertoáru a stejně rychle jako se objevil, zase zmizel ve svém tour busu směrem Berlín, kde ho čeká dnes další koncert. Během show z něj byla cítit střídavě energie, ale i únava z dlouhé tour. Na pódiu se k radosti vystajlovaných fans ukázal v rybářském kloboučku.

Q v Praze neudělal ostudu, přidanou hodnotu bychom však na jeho vystoupení hledali těžko. To však neubralo na atmosféře, která je v Roxy tradičně skvělá.

Kdo je Schoolboy Q

Rodným jménem Quincey Matthew Hanley je americký rapper. Narodil se v roce 1986 na vojenské základně Wiesbaden v Německu. Jeho rodiče se rozdělili a Quincey odjel s matkou do USA, zatímco otec zůstal v armádě. Ve svých dvanácti letech se připojil k gangu jménem 52 Hoover Crips. Před startem hudební kariéry se věnoval prodeji drog. Například prodával prášky na bolest Oxycontin (odtud název alba Oxymoron). Quincey vystřídal 4 vysoké školy (West L.A. college, Southwest college, LACC, a Glendale) a vysloužil si tak přezdívku Schoolboy Q. Většinu studijních let strávil na hřišti jako hráč amerického fotbalu. Od roku 2009 je členem TDE. Zároveň spolu s Kendrickem Lamarem, AB Soulem a Jay Rockem tvoří formaci Black Hippy. Po sérii nezavislých nahrávek dostal v roce 2011 major deal u nahrávací společnosti Interscope a na jaře 2014 mu vyšlo debutové albun Oxymoron.

Album Oxymoron je druhou deskou, kterou vydal člen Black Hippy u major labelu. K labelu Interscope mu vyšlapal cestičku rapper Kendrick Lamar svým počinem „good kid, m.A.A.d city“, se kterým se blýsknul loni na Kempu.

Právě tahle deska nalila Schoolboyovi novou krev do žil a motivovala ho k tomu, aby své dílo vyvedl v takové kvalitě, která by odpovídala jeho „předskokanovi“. Schoolboy Q ovšem není typ, který by házel flintu do žita a schovával se před výzvou. Naopak poslal Kendrickovi jasný vzkaz v tracku Break the Bank : „Tell Kendrick move from the throne, I came for it.“ Takhle sesadil svého kolegu z Black Hippy crew z pomyslného trůnu LA rapu.