weby pro nejsevernější čechy

Noc kostelů také v Exitu77

Pozvánka je tentokráte v netradičním formátu rozhovoru s Pavlem Vašátem, prvním pastorem Apoštolské církve.

Rozhodli jste se pořádat Noc kostelů bez kostela, proc vlastně žádný nemáte?

Jsme církví, která vychází z protestantského hnutí a její důraz byl obnoven na začátku 20 století. Krátce nato byly války, doba komunismu a to už se kostely nestavěly. Pro nás nejsou tak důležité tvary budov, kde se scházíme, ale lidi, kteří žijou poselství Bible.

Z jakého důvodu Noc kostelů pořádáte, co se tam dozvíme?

Rádi bychom ukázali lidem církev v jiném stylu, než jsou zvyklí. Dozvíte se informace o životě lidí, kteří potkali Boha, o našem fungování, historii a uvidíte krátkou bohoslužbu. Každý si může projít takovou cestou našeho života a na konci bude k dispozici občerstvení s možností sdílet naše zkušenosti a pohledy na život.

Co od akce očekáváte?

Doufáme, že lidé, kteří akci navštíví, budou překvapeni, jak církev může fungovat. Věříme, že křesťanství je duchovní cestou, která má co říct dnešnímu člověku. A když je srozumitelná a dělá dobré akce, je to příjemné místo k životu.

Co vás osobně přimělo stát se vedoucím církve?

Moje touha je sloužit Bohu od chvíle, kdy jsem viděl, co pro naši rodinu udělal. V minulosti jsme prožili jasný zázrak a já jsem od té chvíle věděl, že pro takového Boha chci žít a spolupracovat. Nebylo to hned, ale po mnoha letech jsem se dočkal.

Má vlastně v dnešní době církev smysl?

Věřím, že církev je Boží výmysl a záleží na lidech, co s toutu institucí udělají. Pokud lidé následují biblické principy, tak mohou být opravdovým přínosem pro společnost. Přeji si, aby naše aktivity byly lidem příjemné a mohli jsme mínění o smyslu církev sami změnit.

kostel