weby pro nejsevernější čechy

Fair play aneb zabiju tě, podříznu tě!

Skutečně pozoruhodný příspěvek do studnice sportovní rytířskosti a všeobecného pěstování “fair play” vnesli techničtí členové hokejových týmů Sovětského svazu, (pardon,co to tady plácám!), Rusáků a Švédů na právě ukončeném mistrovství světa. Ještě, že to nebyli samotní hráči, to by “bolo nešportové”, tentokrát se vyznamenali jejich nadřízení – nebo jak se to v hokeji bere… Na straně Rusáků exceloval hlavní kouč Oleg Znarok, na straně Švédů asisent hlavního kouče Rikard Grönborg. Ten švédský řval: “F.ck you!”, popřípadě: “I’m gonna f.ckin kill you!”, a ten Rusák (původem Lotyš) ukazoval různá poutavá gesta (nejspíš neumí anglicky), z nichž jedno bylo celkem jasné “Podříznu tě!” a to druhé (nevím přesně) mohlo znamenat například nějakou velice nepěknou homosexuální praktiku, kterou jsou ve vězení trestání neposlušní Švejďáci, kteří se vzepřou ruským “vorům v zakoně”. Asi tak. 

Nechci zbytečně generalizovat, ale nějak se mi krade na mysl, že vystoupení těchto dvou vrcholných představitelů hokejového sportu v obou zemích vlastně světu předvedlo, o čem ten vrcholový sport je. Mám tím na mysli, že takový hokejový (fotbalový, basketbalový, házenkářský, vodnopolový) zápas, jinak řečeno zápas v nějakém “kontaktním” sportu je tak asi 10% jednotlivých umění a zručnosti jednotlivých aktérů a pak těch 90% sviňáren, prasáren, chlívovin, bestialit, podrazů, pokopů, mydlení se do achilovek a do rozkroků, atd.

Ty nesportovní činnosti jsou pevnou součástí jednotlivých sportů, jsou dokonce i “vyučovány” v příslušných sportovních akademiích. Jen připomínám, že mezi hojně zneužívané triky patří i předstírání. Ve fotbale je to běžné, u hokeje jsme to zatím v takové míře, jako nyní v Minsku nepoznali.  Rozhodčí někdy něco z těch ohavností zahlédnou a někdy i nějak potrestají. Daleko víc však toho – alespoň soudě podle “pokoukávání” na tohle mistrovství světa v hokeji – nevidí, nechtějí vidět, nemohou vidět, nemusí vidět, prostě to nepískají. Ve sportovcích se pak logicky městná “spravedlivá” naštvanost, která když neventilována, končí obvykle zkratkovitým sejmutím soupeře systémem “padni, kam lehni, hlavně když to bude bolet”. A to přesně se v závěru zápasu Rusáků se Švédy přihodilo, a přesně to vedlo k zuřivé slovní a mimické “přestřelce” představitelů týmů. Mezinárodní hokejová federace oba činitele potrestala tím, že se nesměli zúčastnit (na střídačkách) příštího zápasu svých mužstev. Oleg Znarok tedy řídil mužstvo z tribuny přes vysílačku. A když Rusáci nakonec s hojnou pomocí rozhodčích slavně zvítězili, objevil se potrestaný kouč i na ledě. Komu čest, tomu i sláva, pravidla sem, pravidla tam, ale především pravidla do hajzlu! Z tribuny na to koukali Putin s Lukašenkem. Jak příznačné…