weby pro nejsevernější čechy

Cyklotrek Tolštejn

Ve čtvrtek 29. května 2014 dopoledne se v penzionu Pod Jedlovou u Jiřetína sešli účastníci propagační jízdy na kolech k partnerství na Tolštejnském cyklotreku. O smyslu akce a k němu vydanému Memorandu jsme vás informovali. Smutné je, že z obsáhlého seznamu pozvaných nakonec dorazilo vcelku pramálo zástupců. Přitom nejde o nic menšího, než spolupráci dvou krajů a posílení turistického ruchu. Možná za to mohlo příšerné počasí, třeba se leckdo zalekl toho, že by za takových podmínek měl zasednout do sedla.

Přiznám se, že naopak příjemným překvapením pro mne byl samotný penzion, neměl jsem nejmenší tušení, co se skrývá na vedlejší cestě za suprový objekt. Zpočátku měli fotografové mezi příchozími převahu, postupně ale přece jen pár starostů a jiných činovníků dorazilo. V úvodních projevech zazněly podrobnosti o smyslu celé akce a také postesknutí, že snaha přemostit předěl mezi kraji Ústeckým a Libereckým se táhne už osm let. Přitom by most na Šébru plynule navázal na už hotovou Hřebenovku na straně Libereckého kraje a zpřístupnil by na našem území Lužickou spojku a navedl turisty i cyklisty až do Hřenska (a tady odtud podíl Labe třeba až do Hamburgu). Nicméně takový kruhák na Mejtě se prosazoval 11 let, takže nic není ještě ztraceno. V současnosti je hotov projekt i stavební povolení, už jen poskládat korunky…

Po posílení chutnou krmí a teplým nápojem se ti sportovně založení opravdu vydali na cestu po „dětské“ variantě trasy, tak snad dojeli v pořádku k odpolednímu občerstvení.