weby pro nejsevernější čechy

Den dětí (a pěna) u Kocoura 2014

V upoutávce na víkend jsme měli akcí ke Dni dětí víc než dost, já osobně zavítal na jeden jediný, konaný v neděli 1. června 2014 v areálu pivovaru Kocour. Začínalo se ve 13:00. Původně jsem si říkal, že je asi zbytečné, být tam od začátku, že se nic nestane, když dorazím později. Nakonec veden intuicí jsem vyrazil včas a dobře udělal. Čistě náhodou se mi podařilo ukořistit místo k parkování ještě ve slušné vzdálenosti, s přibývajícím časem bylo hůř a hůř, až se parkovalo i tam, kde se parkovat vlastně nedá, a to až ke křižovatce s hlavní silnicí. Prostě tradice, počasí a pivko dělá svoje – nevím jak kde, ale tady bylo nakonec tolik natřískáno, že když se člověk někde v areálu jen tak zastavil, udělala se za ním okamžitě fronta.

Nějaké ty stánky (perníky, cukrová vata, kukuřice, trdelníky, uzeniny, pivo + limo…), malování na obličej, malování na perníčky, obří předváděčka RC modelů nejrůznější silniční techniky, auta hasičská i civilní k prohlédnutí, ekokoutek, skákací hrad a trampolína, šáša Váša s kapsami plnými soutěží i bonbónů, malování na asfalt. No a hlavně spousta soutěžních stanovišť, u nichž se ovšem občas čekali fronty až masakrózní. Stihl jsem dvoje taneční vystoupení (ne, nebyly to mažoretky, ale Pee Wee Cheer). Nicméně všechny atrakce nakonec zastínili místní hasiči, kteří se tu celou dobu jen tak nenápadně pohybovali, dokud nerozjeli svou akci.

Přivezli sebou totiž aparát, schopný produkovat pěnu. Co pěnu, velepěnu. V množství větším, než je obvyklé… Počáteční nesmělé jééé a ááách a opatrné osahávání bublin a mydlin se pomalu změnilo v kolektivní amok a jak pěny přibývalo, děti ztratily ostych a vrhaly se přímo doprostřed bílého nadělení. Kolem mne se proháněli sněhuláci a rodiče, snažící se rozpoznat v té mele své potomky. Naštěstí je všechny na závěr hasiči osprchovali čistou vodou, aby byli k rozeznání. No a najednou bylo pět hodin a já musel dál.