weby pro nejsevernější čechy

ZA SVOBODU, SPRAVEDLNOST A SOLIDARITU!

 Včera (3/5/2014) proběhla v prostorách Collegia Bohemica (sídlí v budově ústeckého muzea) vernisáž pozoruhodné výstavy nazvané „150 a 135 let sociální demokracie v Německu a v českých zemích“. Málokdo si dnes uvědomuje, že sociální demokracie ve svých počátcích bojovala za rovné volební právo, volební právo žen, sociální spravedlnost, právo na důchod či podporu v nezaměstnanosti. Současné politikaření původní ideje dokonale zatemnilo.
Výstava přehledně shrnuje nejdůležitější momenty v dějinách české (československé) i německé sociální demokracie. Za pozornost stojí i pozoruhodné detaily: Kupříkladu fotografie historického i současného sídla ČSSD, ve kterém se před rokem 1989 usadilo Muzeum Vladimíra Iljiče Lenina. Je na ní vidět vtipná dobová cedule s textem „Muzeum V. I. Lenina z technických důvodů uzavřeno – Československá sociální demokracie“. Jistě zaujme i pětadvacet let starý inzerát Vladimíra Špidly z Jihočeské Pravdy, kterým se obrací na stoupence sociálně demokratických idejí v ČSSR.

1

2

Ředitel Friedrich-Ebert-Stiftung v České republice a na Slovensku Mirko Hempel v úvodním slovu připomněl důležitou věc. Fakt, že sociální demokracie má to, co jiné politické strany v takové míře nemají – dlouhou a bohatou historii. Autoři výstavy také poznamenali, že mnoho osobností pozvaných na vernisáž odmítlo přijít s tím, že podle nich současná sociální demokracie v Ústí nad Labem jméno strany navenek poškozuje. Přítomnost vedoucích představitelů ČSSD v Ústeckém kraji pak někteří považovali doslova za „výsměch sociálně demokratickým idejím“.

3

5

6

7

8

9

Velkým překvapením byla pro účastníky vernisáže návštěva dvou známých tváří ústecké sociální demokracie. Hodinu po zahájení výstavy totiž dorazil trestně stíhaný primátor Vít Mandík a trestně stíhaná poslankyně za Ústí Zuzana Kailová. Pozoruhodnou perličkou je fakt, že se v kuloárech otevřeně mluvilo o tom, že oba dva dostali účast na vernisáži příkazem od pražského vedení strany.

10

11
Výstava o minulosti sociální demokracie v Čechách i Německu rozhodně stojí za návštěvu. Již kvůli poutavým panelům, historickým předmětům z historie strany na Ústecku (zapůjčených místním muzeem), ale především i kvůli památce těch, kteří byli za sociálně demokratické ideje vězněni v koncentračních táborech nebo za ně položili život.


Na její realizaci výstavy se podílely instituce zvučných jmen: Friedrich Ebert Stiftung, Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, Masarykova demokratická akademie a Collegium Bohemicum.