weby pro nejsevernější čechy

Deska na víkend: „Tohle je rock´n´roll, vy buzny!“ vzkazují Rybičky 48

Skupina Rybičky 48 posledních několik let zažívá boom a to nejen na „vypitých“ letních festivalových nocích. Něco kolem dvanácti svíček sfouknou tento rok kluci na dortu kapely a s těmi vysílají do světa vzkaz: „Tohle je rock´n´roll, vy buzny!“ A přitom? Přitom to žádný rock´n´roll není.foto: osobní archiv Existuje vlastně pop-punk? V podání Rybiček 48 zřejmě ano. Skupina původem z Kutné Hory, prvním jménem Banánové Rybičky, jejíž gró tvoří Kuba Ryba, Ondra Štorek a Petr Lebeda, vydává v roce 2014 album s názvem již zmíněným v nadpisu a v současné době se už na YouTube můžete také podívat na několik povedených klipů provedených právě na písních z nového alba.

Pátá deska R48 je zase trochu jiná a přitom stejná, než předešlé. Ústředním tématem je stále a pořád sex, drogy a ne rock´n´roll, ale alkohol. Jenže popová úprava písní do chytlavých melodií rozšiřuje fanouškovskou základnu tak mocně, že se mnoho skladeb dostává do popředí žebříčků mnoha komerčních rádií.

Osobitý styl, rychlé tempo a refrény, které si říkají o zapamatování. V textech člověk nesmí hledat nějakou hloubku, klouzání po povrchu je tady zřejmé, avšak naprosto příhodné, jelikož když se stále motáme kolem kokainu, nejde to udělat jinak. Co je na kapele vidět? Stárnou a jsou si toho dost dobře vědomi. V „Magdaléně“ vypráví zážitky z třídního srazu, když zjištění, že ta krásná dlouhonohá holka ze střední už začíná mít plešku, je ještě horší v tom, že ani jim se zub času nevyhýbá. Vzpomínají na dětství a na první lásky. První zveřejněná píseň z nové desky s názvem „Vstaň, leť, hned teď!“ napovídá, že jejich opojení mládím se mění v kocovinu stáří a to znamená, že už není moc času „něco pořádného udělat“. Ať už je to cokoliv.

A co třeba „My ještě nejsme starý“. Tenhle kousek se snaží hrát si na sentimentální a poměrně dobře se mu to daří. Dýchá z toho trochu smutek, zjištění možné smrtelnosti „zažraných pankáčů“ nikomu na náladě nepřidá. Do vínku desky dali i trochu lásky, i když zase s „pankáčskou“ úpravou. Striptérka, co by se měla dát dohromady s pasákem, to není úplně košér kombinace, spíše úsměvná (nebo nevhodná?). Také se snaží zjistit, co vlastně dámy chtějí. A na co překvapivě přijdou? Nikdo to neví.

Poslední kategorií jsou příběhy ze života. Člověk se dozví, jak to chodí v českých kapelách, že z koncertu se chodí rovnou za pás anebo že vtipné příhody se nevyhýbají opravdu nikomu. Jak jsem říkal, v textu člověk nic moc velkého hledat nesmí, spíš by to neměl vůbec zkoušet. Ale pokud si chcete s chutí zazpívat, chytit se do melodie, zavzpomínat si na mladá léta či se trochu pobavit, R48 na vás už dychtivě čekají.