weby pro nejsevernější čechy

Potkejte desing na sklářských slavnostech v Novém Boru

Jako by toho nebylo málo, koná se tenhle víkend ještě velká akce v Novém Boru. Koukli jsme tam na chviličku a vypadá to celé velice zajmavě. K tradičním a každoročním sklářským slavnostem se letos připojila i ještě větší akce — potkej desing. Všechno co jsme stačili posbírat nabízíme v článku dál, k celé akci se ještě koncem víkendu vrátíme. Ale každopádně, jestli budete mít tenhle víkend cestu přes Nový Bor, zastavte se. MEET CZECH DESIGN – Tajemství za skleněnou oponou
Druhá zastávka MEET CZECH DESIGN v Novém Boru symbolizuje silnou disciplínu českého designu – práci se sklem. Nabízí kontrastní pohled na sériovou výrobu skla a tradiční ruční výrobu. Navíc odborníkům, ale i laické veřejnosti, předkládá šanci setkání se skutečnými světovými esy sklářského designu, módy i architektury. To vše v centru turisticky vděčného Novoborska.
Novoborské Sklářské slavnosti
Vyhledávané a širokou veřejností vždy hojně navštěvované Sklářské slavnosti v Novém Boru se letos budou konat od 13. do 15. června 2014.
Po celé tři dny nabídne nejen náměstí Míru v Novém Boru spoustu akcí, ze kterých si docela určitě vybere každý.
Začněme pátkem, kdy se už dopoledne na centrálním městském náměstí otevře designový stánek CzechTourism a první zájemci si tamtéž budou moci v bike pointu vypůjčit kolo, aby mezi prvními vyrazili za sklářskými i turistickými cíli v okolí města.
Kdo toho bude chtít vidět víc, může už v první festivalový den vyrazit za město. Vyplatí se to. Za návštěvu určitě stojí workshopy Liběny Rochové a Davida Vávry. Jedna z našich nejúspěšnějších a ve světě respektovaných módních návrhářek bude o využití skla ve šperkařství vyprávět ve sklárně AJETO, kterou zájemci naleznou v nedaleké Lindavě. Populární herec, spisovatel a architekt, známý jako skvělý průvodce televizním cyklem Šumná města, seznámí ty, kteří se za ním vypraví do Skalice u České Lípy, s využitím skla v architektuře.
Pestrou nabídku má ale připraven i samotný Nový Bor, například vernisáže poutavých výstav. První z nich je věnována retrospektivě dvacetiletí sklárny AJETO. Druhá nese název Flowers of Slovakia a za účasti mladého a úspěšného designéra Petera Olaha představí práci slovenských a českých studentů designu inspirovanou slovenskými pověstmi.
V pátek až do 14. hodiny budou sklárny v Novém Boru, Lindavě a Kamenickém Šenově přístupny široké veřejnosti v rámci Dne otevřených dveří. Otevřeno bude mít také prodejní expozice ve sklárně Crystalex.
Hlavním dnem sklářských slavností se stane již tradičně sobota. Náměstí Míru ožije nejen stánky s regionálními potravinami a typickými řemeslnými výrobky, tvůrčími sklářskými dílnami s ukázkami foukání skla, rytí skla nebo tvorby vitráží, ale také bohatým kulturním programem. Chybět nebudou ani módní přehlídky, početné hudební a taneční produkce. Vyvrcholením by se mohla stát návštěva osobností designu na hlavní scéně a jejich komentovaná tvorba u jedné ze sklářských pícek, spojená s autogramiádou.
V sobotu ve sklárně AJETO vystřídají Liběnu Rochovou z předcházejícího dne nejdříve Peter Olah, který se pochlubí nejen skicou trofeje pro vítěze Tour de France, ale i jinými trofejemi a dalšími artefakty. Svým workshopem na něj posléze naváže hvězda českého módního návrhářství Blanka Matragi, ve světě známá nejen svými jedinečnými modely pro arabské princezny.
Na jiném místě, přímo v Novém Boru ve sklárně Šípek Team, se v témže čase odborníkům a všem příchozím představí přední světový designer, specialista na design skla, Bořek Šípek.
V první víkendový den se také bude možné vydat po speciálně vytyčené designové stezce. K dispozici bude speciální autobusové spojení, pro zdatnější návštěvníky tu stále bude možnost vypůjčení jízdních kol.
Další akce jsou pro návštěvníky letošních Sklářských slavností připraveny na neděli. Byť program poněkud zvolní, aby více vyhovoval rodinám s dětmi a také milovníkům přírodních krás. K pokračujícímu dění na náměstí a nedělnímu kulturnímu programu se přiřadí nabídka specializovaného autobusového okruhu po krásách Novoborska. Díky tomu bude možné navštívit takové turistické cíle jako například Skalní hrad a poustevna Sloup v Čechách, skalní čedičový útvar Varhany či skalní kapli Svojkov. V nabídce samozřejmě nemohou chybět ani tentokrát návštěvy sklářských muzeí v Novém Boru a Kamenickém Šenově anebo sklářské krčmy v Lindavě.
Design stezka Nový Bor
V Novém Boru jsou pro návštěvníky festivalového zastavení MEET CZECH DESIGN připraveny balíčky akcí, které obsahují exkurze do skláren za sériovou výrobou skla i kontrastní pohled na tradiční ruční výrobu.
Atraktivity Nového Boru, a to především sklárny, budou spojeny turistickým autobusem, kterým se mohou všichni pohodlně a rychle dostat přesně tam, kam chtějí. Další variantou pohybu nabídne možnost zapůjčení jízdních kol.
K jednotlivým zastávkám na sobotní design stezce také patří:
PRECIOSA Kamenický Šenov (ruční výroba skla na huti)
CRYSTALEX Nový Bor (podniková prodejna skla)
Sklárna SLAVIA Nový Bor (ruční výroba skla na huti)
Sklářské muzeum Nový Bor (historická expozice + výstava moderního skla)
Studio ASTERA Nový Bor (studiová umělecká tvorba)
Studio Aleš Zvěřina Nový Bor (studiové broušení skla)
KOLEKTIV (technologické, designové a výrobní studio)
TGK Skalice u České Lípy (technologické, designové a výrobní studio)
AJETO Nový Bor (hutní výroba, design restaurant, muzeum skla)
AJETO Lindava (velká umělecká sklárna)
PAČINEK Lindava (domácí sklářské studio)
Střední sklářská škola Nový Bor
Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská Kamenický Šenov
Nástupní zastávka bude přímo na náměstí Míru.

Autobusový okruh Krásy Novoborska
Druhý díl MEET CZECH DESIGN končí v Novém Boru v neděli 15. června. Kromě tradičního programu na Náměstí Míru nabídku nedělních akcí rozšíří i dva autobusy, které se zájemci vyrazí na okruh příznačně nazvaný Krásy Novoborska.
Autobusový okruh nabídne lákavé turistické cíle, např.:
Státní zámek Zákupy (zámek je obklopený anglickým parkem a terasovitou barokní zahradou, nabízí svým návštěvníkům prohlídku více jak dvaceti luxusně vyzdobených a bohatě zařízených místností, které v minulosti sloužily jako reprezentační a obytné pokoje rakouského císaře a posledního korunovaného českého krále Ferdinanda Dobrotivého a jeho manželky císařovny Marie Anny).
Skalní kaple Svojkov (Kaple vytesaná do skály s umě zpracovaným novogotickým portálem z r. 1836. Jezdíval se sem modlit poslední korunovaný český král Ferdinand V. Od konce 19. stol. je kaple upravena na Lurdskou jeskyni).
Další zastávky: Sklářská krčma, Lindava / Skalní hrad a poustevna, Sloup v Čechách / Sklářské muzeum, Nový Bor / Skalní čedičový útvar Varhany, Prácheň u Kamenického Šenova / Sklářské muzeum, Kamenický Šenov