weby pro nejsevernější čechy

Muzika se vrací na Rozkrok — J, Wild Tides, Peanuts

Pátek třináctého (června, 2014), úplněk a černá kočka přebíhající přes silničku vedoucí na „Rozkrok“. Co tahle kombinace může způsobit? Finanční nerentabilitu akce? To sotva. Dotovat koncerty alternativních jmen je nutnost, která nesouvisí s výběrem termínu akce.(fotka foollmoonzine.cz) Věřte, že díky ochotě organizátorů sáhnout do vlastní kapsy, byste některé koncerty vůbec nezažili. Jen pro pořádek, tohle nejsou nářky zhrzených organizátorů, ale pouze holé konstatování reality (i když nějaký ten mecenáš by se hodil :-) ).
Ale zpět k magickému večeru. Kolem půl desáté nastoupil J (Jéčko a.k.a. Jakub Jirásek) písničkář, který mimo akustické kytary používá ke svému doprovodu i iPod. Nakonec ale bylo všechno jinak Jéčko po pár minutách slezl z pódia mezi lidi, nechal techniku technikou a vystřihl si v kruhu návštěvníků akustický set. Charismatický mladík tak předvedl nejen odvahu, ale i hitový potenciál některých svých písní.
Po krátké pauze nastupuje surfpunková trojice Wild Tides z pražské Letné. Dvě elektrické kytary (jedna proklatě vysoko) a bicí bez podpory baskytary. Retro rokenrolový nádech, přidrzlý frontman v retrošortkách, kérky, dlouhý vlasy, vousy, dusno na sále a hutný zvuk. Po intimní folkové atmosféře výrazný kontrast. Za chvíli za sebou slyším prosebný ženský hlas: Já chci domů.. Po necelé hodině opouští pódium bubeník s druhým kytaristou. Frontman Jakub Kaifosz zůstává a střihne si ještě pár hlučných kousků sólo.
Závěr večera obstarala dvojice multiinstrumentalistů z nedalekého okolí jménem Peanuts (zákulisní informace říkají, že jeden z členů nahrál jako bubeník dvě alba Už Jsme Doma, podle těchto indicií by se mělo jednat o Pavla Pavlíčka – když tak mě opravte). Kytara, klávesy, saxofon, nahrané rytmické podklady. Takhle napsané to vypadá na nějakou zábavovku, ale ve skutečnosti pánové předvedli muziku na pomezí alternativního rocku, jazzu a world music. Sem tam na mě dýchla noirová atmosféra Lynchových filmů a občas nás nálada dovála až do swingových tančíren. Tihle dva muzikanti v sobě rozhodně nesou potenciál do budoucnosti.