weby pro nejsevernější čechy

Nezmaři a Jihočeská komorní filharmonie – folk nebo klasika?

S novým víkendem tradičně přichází také nový článek o hudebním CD. Třicet šest let fungující kapela Nezmaři nahrála v roce 2008 desku Jihočeská komorní filharmonie a Nezmaři, kde propojuje její živý folk s nástroji klasických hudebníků.
Nezmary mi do uší vmetl až Folkový kvítek v roce 2013. Vystoupení této čtyřčlenné kapely mě oslovilo natolik, že jsem se v témže roce vydala na koncert, ze kterého by byl hřích neodvézt si CD.
Album nabízí patnáct různých skladeb (tentokrát to nejsou jen písničky, jak sami upozorňují) vybraných z několika starších desek. Kromě toho můžeme slyšet také potlesk a spousta mluvení, neboť jsme si koupili zvukovou vzpomínku na koncert.
Experimentů se spojováním žánrů bývá celkem časté. A někdy z toho dokonce vznikne i zajímavý hudební počin, jako například tohle album. Ne vždy je ale nálada poslouchat tyto specifické věci. Myslím si, že Nezmaři složili za tu dlouhou dobu i lepší pecky bez orchestru, které naopak nikdy neomrzí.
nezmari CD
První zhruba polovina přináší skladby spíše pomalé a táhlé, a na celkové vleklosti alba přispívají ještě mluvené úvody. Obdivuhodná barva hlasu zpěvačky Šárky Benetkové nás však spolehlivě zaměstná.
Přidáním klasických smyčců občas zaniká kytara, která se běžně stará o to, aby písnička zněla bez pochyb folkově. Filharmonické dobarvení pak padne jako ulité skladbám Bodláky ve vlasech, Fénix, Hej člověče boží a zlatým hřebem je Dokud svíčka hoří, která vás z něžných melodií před ní zaručeně probudí.
https://youtu.be/bYsUV5mdcQ4
Z pohledu člověka, který miluje klasiku, to bude asi těžké sousto a nejsem si jistá, zda ho dokáže úplně zkousnout.
Písnička začne kytarou, anebo smyčci. Tím pádem se automaticky ptáme: ,,A co bude teď? Folk nebo klasika?“ Nevíme, co si na nás přichystají a na co se naladit. Můžeme se potom tedy jen divit, proč nedominuje nezmarovská kytara s kontrabasem nebo proč zpěvák nezpívá operu. Autoři nás tedy nechávají tak trochu si vybrat, na co se budeme při poslechu soustředit. Zároveň také věříme, že nám nedají vybrat žádný kýč.
Některá alba si sama různě škatulkuji. Jedno se hodí do auta, druhé k cestě do školy. Nezmaři s Jihočeskou komorní filharmonií mi skvěle zpestřili zatažené sobotní poledne, proto i vám, čtenářům, doporučuji si v pochmurném počasí sednout a zaposlouchat se do tónů těchto umělců.