weby pro nejsevernější čechy

„Chceš Wohnout?“ na varnsdorfském Gymplfestu

Týden před oficiálním koncem školního roku (20. 6.) si varnsdorfské gymnázium znovu „udělalo oko“ u široké výběžanské veřejnosti. Další ročník akce s názvem Gymplfest připravil jako hlavní hvězdu večera punk-rockovou kapelu Wohnout a večer to byl opět vydařený, gympláci třetím ročníkem oslavy konce školního roku nezklamali.


Úděl prvního padl na zdejší rockovou skupinu Surovej Stefan, která nejenže neměla žádného fanouška pod pódiem, ale ještě bylo její jméno na plakátech prezentováno jako „Surovej Štefan“. Od šesti do sedmi hodin večer tak hráli, zkoušeli těch pár příchozích dostat k pódiu a dávali vědět, že ve svém jménu opravdu nemají Š.

V pauzách mezi většími taháky Gymplfestu byl připraven doprovodný program, první volnou chvilku zabral na pódiu student Vladislav Pricl. Sám si hrál na kytaru, sám zpíval, z těch známějších písniček bylo k zaslechnutí například Pumped Up Kicks od Foster the People. Vláďa měl vskutku mnohem více fanoušků, než předchozí kapela. Sice to byly především mladé, nadšené a výskající fanynky, ale i to se počítá.

Rovnováha je důležitou součástí každého programu, snad proto vzápětí vystoupila taneční skupina Diamonds. Jestli byl Vláďa chutné sousto pro dívky, tohle bylo zase pokoukání pro druhé pohlaví. Holky tancovaly, skákaly, předkláněly a protahovaly, prostě takovým stylem, aby to působilo. Pak odvážně sundaly sukně a pozorný divák mohl vidět hodně.

Studenti Biskupského Gymnázia Varnsdorf mohli sami navrhovat, jakou skupinu by si na jejich akci přáli. Druhou v pořadí bylo uskupení „No Distance Paradise“. Role se pět obrátily, mladičká klučičí skupina je typickým příkladem lákadla na dívčí srdce. Rock-indie je jejich žánr a v podstatě vzato hrají dobře, dle mého mínění ale nevýrazně. Každopádně si dle jejich slov přáli „alespoň podobný úspěch, jako měl Vláďa Pricl“ a toho se jim také dostalo.

Na našem serveru jsme vás už mnohokráte informovali o česko-německo-polském přátelství v podobě mezinárodního projektu Lanterna Futuri. Kdo by stále ještě tápal, může si něco málo přečíst ZDE. Nicméně se kapela utvořená v rámci tohoto projektu představila na půdě přívěsu, který po celý večer představoval „hlavní stage“. Jednoduché texty v podobě několika slov či slabik, co se opakují po celou písničku, bubny, kytara a basa, všechno tohle dalo dohromady celek, který si vysloužil potlesk od už celkem slušně zaplněného venkovního prostoru pivovaru.

Každá akce má svoje vyvrcholení, svůj očekávaný okamžik, na Gymplfestu to byla celorepublikově známá kapela Wohnout. Energický a melodický koncert, známé písničky, dobře vyřešené nasvícení, tenhle hřeb večera se prostě náležitě vydařil, stejně jako celý Gymplfest. Malé perličky k této kapele: „Chceš Wohnout?“, jak je použito v nadpisu, je nápis na jednom z jejich prodávaných triček. No není to originální? A zadruhé – kapele Wohnout připravovalo občerstvení řeznictví Vohnout. Prostě super.

Celý program se odehrával na venkovním prostranství pivovaru Kocour, kde byla pro přespolní možnost rozbalit tábor čili stan. Plno bylo ale i uvnitř pivovaru, obsluha mírně nestíhala, ale to se v takovém náporu dá čekat. Venku se udily klobásy a připravovaly steaky, o naplnění žaludků bylo tudíž postaráno. Vstupenka vyšla běžného smrtelníka na necelou stovku, studenti gymnázia měli slevu. Někomu se sto korun českých zdálo moc, to už nechme stranou.

Moderátor večera byl slabším článkem, vtipy padaly křečovitě a bez pořádného šmrncu. Ke koupení byl za pět korun lístek na tombolu, každý třetí vyhrával, ale propagační předměty varnsdorfského gymnázia už k prodeji nebyly. Což je škoda, protože minulý rok tomu tak bylo a nebyl to vůbec marný nápad.

I přes nevlídné počasí, které panovalo v předodpoledne si na Gymplfest našlo cestu mnoho a mnoho lidí a zaručeně nelitovali. Když už je ten konec školního roku, suma sumárum dáváme za akci jedna méně.

Avšak mnoho slov lépe nahradí fotografie, Ivo Šafus za aparátem:

Tagy