weby pro nejsevernější čechy

Soutěž o Brazilský deník Jaromíra Bosáka

Že se hraje mistrovství světa v kopané si všiml asi každý. Pro Českou televizi pracuje na místě komentátor Jaromír Bosák, který zároveň tradičně zaznamenává svoje i ne — fotbalové zážitky, aby je vzápětí po ukončení mistrovství vydal knižně. O tom co čeká muže ze střední Evropy v Brazílii, když nemá k dispozici zázemí produkce, ale jenom svůj šarm se můžete průběžně něco dozvědět na stránkách vydavatelství (Pejdlova rosička).

Třeba:

To, že Čech všude bratry a sestry má, ukázala první minuta po opuštění příletového prostoru. Vyhledali jsme dámu s cedulí firmy, u níž máme objednaný a zaplacený odvoz z letiště a s Jaroslavem prohodili něco slov v mateřštině. „Jé, Češi, to je super…!“, vylétlo nám za zády z úst rozveselené blondýnky. Dasha z Brna žije v Salvadoru už čtyři roky, do Brazílie ale jezdí už dvacet let. „Vítejte v Africe“, pokračovala. Na náš udivený výraz pobaveně reagovala: „No jo, Salvador je největší africké město v Jižní Americe. Žije tady spousta potomků bývalých otroků a moc bílých tváří tu nepotkáte“. Na otázku, jak se projevuje zdejší zima, jsme dostali odpověď, že asi tak, že je třicet stupňů, tedy zhruba o osm méně než v létě, k tomu občas fouká a prší. Tady by se dalo žít, řekl bych. Dasha se živí za normálních okolností zpěvem populární – pochopitelně brazilské hudby a čínskou medicínou, během mistrovství světa využila nabídku dopravní firmy. Každý přivýdělek je dobrý.

Kdo zná Bosákův komentátorský styl nemůže být překvapen. A nebo jenom příjemě.

Ovšem i my jsme měli na Jaromíra dotaz. Všimli jsme si totiž, že na sociálních sítích komentují fotbalové dění zhusta tuzemští političtí komentátoři. A to mnohem víc než novináři sportovní… A tady je Mírova reakce:

Čím dál víc mám pocit, že se většina českých politických komentátorů dovtípila, že obor, kterému se věnují, už prakticky nikoho nezajímá A tak hodlají ukázat ostrovtip a rozhled u sportu, který naopak zajímá velkou část populace. A tak rozumují o herních systémech či výkonech komentátorů, pochopitelně vždy třeskutě vtipně a sžíravě. Pravda je, že někteří fotbalu docela rozumějí, někteří i umí slušně kopnout do míče, ale to je menšina. Ti ostatní jedou na vlně a radují se z toho, že je konečně zase někdo čte…

Jaromír Bosák je sám velice aktivní na twitteru, koukněte na jeho účet. A když budete pozorní, najdete tam i odpověď na otázku, na kterou když správně odpovíte můžete vyhrát právě ještě nedopsaný Brazilský deník, když se to povede i s autorovým podpisem.

Takže: Míra Bosák nejenom fotbal komentuje, ale také ještě pořád aktivně hraje. Víte za jaký tým?

{module brazilsky_denik}

Soutěž končí s mistrovstvím světa v Brazílii.

A kdo nevyhraje Brazilský deník, může si stáhnout knížku o olympiádě v Soči…