weby pro nejsevernější čechy

Řevnická Porta pod deštníkem

Od roku 1967 se na festivalu Porta scházejí trampské, folkové nebo country kapely a jednotlivci, aby soutěžili a odbornou porotou byli posláni až do finále. To letos proběhlo opět v Řevnicích v posledním červnovém víkendu.  Stejně jako dalších zhruba osm stovek lidí jsem v neděli 29. června zasedla na mokrou dřevěnou lavičku lesního divadla, zahalila se do pláštěnky a zaposlouchala se. Mimo nadaných soutěžících, kteří měli vlastní podium nedaleko toho hlavního, se na nedělní Portě představily folkové legendy, jako jsou Nezmaři, Roman Horký a Kamelot, Žalman a spol., Lenka Filipová, Václav Neckář a Bacily, Petr Kocman a další.

porta2
Program byl nabitý a ani dešťové přeháňky milovníky Porty neodradily. Zvuk kapek deště se střídal s potleskem a nadšeným jásotem. Vystupující kapelu publikum nenechalo jen tak odejít, každá ještě přihodila přídavky.
Nelze říct, které z vystoupení mělo největší úspěch. Na Portě se sešli lidé, kteří obdivují tvorbu těchto kapel a znají ji. Nejednou se podařilo rozezpívat valnou většinu posluchačů. Jako vždy zaujal pronikavý hlas Romana Horkého, zlidovělé melodie Nezmarů, i překvapivě nejživější, co se pohybu a tance týče, vystoupení Václava Neckáře.

porta4
Překvapením byl také zpravodaj Portýr, který bylo možné každý den po trvání festivalu ještě teplý z tisku aktuálních fotek a informací, zakoupit přímo na místě.
Po celý den vládla pohodová nálada. Muzika neřve kilometry daleko a stejně je Porta stále tak oblíbená.
Pavel Lohonka: ,,Porta vychovává mladé talenty. To není jako Superstar.“ Navíc podporuje kapely, které chtějí dosáhnout nějakého cíle. A také dosáhnou. Sám Roman Horký, Pavel Bobek nebo hudební tělesa jako Spiritual kvintet či Nezmaři, na Portách soutěžili a vyhrávali.
Letošním vítězem Porty se stala kapela LoukaBand, která jako by přišla s úplně novým odvětvím folk-rocku. Pozornost upoutala také díky procítěným pohybům houslistky.
Věčné škody, že jsem neslyšela ostatní soutěžící! Vidím to tak, že příští rok balíme stany a na tomto místě plném muziky, dobrého jídla a prodeje skvělých cédéček, přespíme celý víkend. K začátku prázdnin ideální program.