weby pro nejsevernější čechy

Příští stanice: Sebnitz! Už to jezdí, snad nepřestane

Ledy se po tolika letech prolomily, Němci natáhli několik set metrů kolejí a o prvním červencovém víkendu vyjely na trať Rumburk – Dolní Poustevna – Sebnitz – Bad Schandau – Děčín první pravidelné vlaky. Z Rumburku se tak stal zase o trochu větší dopravní uzel, kde si ale hodně lidí slušně počeká.

DSC 2454

foto: Ivo Šafus

Proč? Tím, že až doposud jezdící vlaky Děčín – Dolní Poustevna přes Rumburk byly přímé a tudíž bez přestupu, měli to lidé cestující z výběžku někam na Krásnou Lípu a dále naprosto jasné, přímé a bez přestupů. Teď se ale tento vlak rozpojil a časy se vrátily ke staršímu modelu, kdy se jezdí jen z Děčína do Rumburku a kamkoliv dál do výběžku se už musí přesedat. Dříve ale tyto vlaky čekaly na páteřní linku z Děčína, výběžan v Rumburku jen přeskočil do správného motoráčku a byl doma.

Teď už ale takové přestupy v našem dopravním uzlu vyjdou minimálně na čtvrt hodiny, v těch horších případech to jsou ale hodiny dvě. Nu což, uvidíme, jak moc to to bude pálit a jestli výhody propojení Poustevny s Děčínem přesáhnou tyhle (ne)významné maličkosti. Každopádně kraj už na příští rok připravuje lepší návaznost vlak – bus, čímž by se měly tyto nedostatky částečně smazat. Vyhovět nejde každému.

Když už mluvíme o budoucnosti, příští rok by do našich malebných koutů měla zavítat karlovarská dopravní společnost se svými autobusy. A s ní absolutně nový systém linek i odbavování. Konečně si člověk bude moci zakoupit „lítačku“, aby mohl mezi určenými destinacemi jezdit neomezeně. Zároveň se ale plánuje nový systém tarifu, kde cestující nebude hlásit zastávku, ale jen to, do jakého města jede. Alespoň tedy v tom smyslu informoval krajský web. Znamená to zvýšení či snížení ceny jízdného? Jak tvrdí logika rozumu, někomu se to vyplatí, někomu zase šeredně prodraží.

Celkově ale, světe div se, dopravní obslužnost výběžku dále neupadá. S otevřením nové trati, lákáním německé turistické populace a zaváděním nových vlaků i autobusů se věci začínají měnit k lepšímu. Dokonce tu je možnost zachránění už kdekým pohřbívané trati z Rumburku do Mikulášovic přes Brtníky. I tam se dá chodit na výlety a to na pěkné výlety, což se téhle skrovně využívané spojce bude hodit.