weby pro nejsevernější čechy

Koncert Jim Čerta v Divadle ve Šluknově

V sobotu [5/7] kolem 21hodiny zapěll a hrál na akordeon, který k němu patří neodmyslitelně a od nepaměti, Jim Čert.

Těšil jsem se na tento koncert, protože jsem byl na Jim Čertovi před nevím cca dva a dvaceti lety v Děčíně, kdy jsem tam docházel do středoškolství. Pamatoval jsem si jen, že má výrazný chráplácký hlas a se zvukem akordeounu, co bravůrně ovládá, vyzní tak nějak specificky hospodsky. Nepamatoval jsem si nic z jeho textů, snad jen něco o kravách, co jdou a lesknou se jim vemena. Koncertoval u nás v evropě i v USA …

Z netu o Jim Čertovi: vlastním jménem František Horáček, je český zpěvák a akordeonista zpívající vlastní balady, které vycházejí z východoslovanského folkloru (často ovšem na texty významných literátů – Eduarda Štorcha, Bohuslava Reynka, Andreje Stankoviče, Luďka Markse a překlady J. R. R. Tolkiena z pera Stanislavy Pošustové), s častými citacemi barokní hudby. Vedle toho hraje zlidovělé hospodské odrhovačky (Ručičky, nebojte se), parodické písně (Mistr z Transporty, pracující s ústřední melodí z dilmu Přednosta stanice s V. Burianem, Proč nemáme kořalku, vycházející pak z televizní muzikálové Popelky), případně Marijuanu D. Peela a Tesilová verbež, převzatou od undergroundového souboru Hever and Vazelína Band.

Sami i s Jim Čertem si zahráli místní protagonisté, já je uznávám jako umělce. Nazval jsem si je po svém The St.Patrik Savara band a bylo to super. Nakonec tam dorazilo 30-40 i možná víc návštěvníků.

Těšíme se na další produkci v místním Divadle.