weby pro nejsevernější čechy

Pozvánka na letní kurz o.s. Baobaby – Hospodaření s vodou s Jaroslavem Kršňákem

Rádi bychom vás srdečně pozvali na letní kurzy o.s. Baobaby věnované „Hospodaření s vodou“ s lektorem Jardou Kršňákem, od 18.7. do  19.7. v Peci pod Sněžkou.  „Kdo má chuť vyrazit do Krkonoš pod Sněžku a trochu si i „zamakat“ na čerstvém vzduchu, tak je vítán na stavbu kořenovky a přípravu jezera na horském potoce“ , zve Jaroslav Kršňák. 

O.s. Baobaby srdečně zve na druhý z letošních letních kurzů Baobaby „Hospodaření s vodou“, které proběhne od 18.-19. července 2014 v Peci pod Sněžkou. 

Hlavní téma kurzu je hospodaření s vodou v domě a na pozemku, workshop povede zkušený projektant a realizátor řady vodních děl Ing. Jarda Kršňák.  Celý workshop je koncipován tak, abyste se dozvěděli, jak něco z teorie, tak získali praktické zkušenosti. 

Každý, kdo chce žít zdravě a v souladu s přírodou a chystá se stavět vlastní bydlení či jen zahradničit nebo farmařit na vlastním pozemku,  dříve či později narazí na otázky spojené s vodou. Jak s ní zacházet, aby vše bylo ekologičtější a šetrnější k přírodě, našemu zdraví i k naší peněžence? 

Jaroslav Kršňák se zajímá o čištění vody přirozeným přírodním způsobem po vzoru naší planety (příroda si umí čistit vodu sama). Zajímá ho, jak zachovat živé vlastnosti vody. Jak mít čistou a zdravou vodu na koupání či k zavlažování v zahradě apod. A o všechny tyto své znalosti se s námi podělí v dvoudenním kurzu. 

Jak docílit toho, abychom na pozemku měli co nejkvalitnější půdu, jakým způsobem jí dodat vláhu a humus? Schopnost půdy zadržovat vodu se hodně změnila, hlavně díky našemu zacházení s ní, díky různým herbicidům, pesticidům, umělým hnojivům, monokulturám, kácení lesů atp. Jen půda, ve které se udrží vláha, může být dostatečně úrodná. Zajímá vás, zda zavlažovat pozemek nebo se spolehnout jen na dešťovou vodu? Když zavlažovat, tak jakou  vodu k tomu používat? Je vhodná pitná voda pro zavlažování? Jak se pracuje s odpadem? Co s šedou, černou, žlutou vodou na pozemku? Jak fungují malá a velká přírodní jezírka, jaké terénní úpravy realizovat, aby se voda v půdě lépe zadržela? Co jsou to kořenové čističky odpadních vod a co vše je nutné pro získání stavebního povolení? Pokud řešíte podobné otázky vězte, že se vám na ně dostane odpovědí. 

Kořenové čistírny odpadních vod získávají pro svou provozní nenáročnost a nulovou spotřebu energie čím dál větší oblibu v České republice i v zahraničí. V současné době je jich v Čechách na 500 a číslo každoročně stoupá. Na workshopu se o kořenových čističkách odpadních vod dozvíte nejen řadu užitečných informací, ale vyzkoušíte si i prakticky modelování a řešení detailů pro výkop KČOV a jezírko, jak se instaluje geotextilie a rybníčková fólie, jak se vytváří štěrkové filtrační pole, jak se osazuje rostlinkami a další. Součástí worskhopu je i možnost konzultace osobních projektů. 

Více o lektorovi :

Jarda Kršňák působí od roku 2007 ve sdružení JAMI projekt. Sdružení se zabývá převážně vodohospodářskými projekty – vodními stavbami  (např.  kořenové čistírny, malé vodní elektrárny, rybí přechody, rybníky, vodovody, kanalizace, atd.). Zároveň se podílí na výzkumu a vývoji ekologických technologií. Hlavním předmětem sdružení je rozvoj a optimalizace kořenových ČOV (čistíren odpadních vod) II. generace a MVE (malých vodních elektráren) s Archimédovou turbínou. 

Více informací o sdružení naleznete na webových stránkách www.jamiprojekt.cz

Podívejte se na inspirativní video O Vodě s Jardou Kršňákem a Jaroslavem Duškem

https://youtu.be/LCRDS0fREOk

Kde se bude workshop konat:

V krásném penzionku Bouda v Obřím dole v Peci pod Sněžkou

Ubytování: v pokojích penzionu (celková kapacita je 31 lůžek, jde většinou o dvou až tří lůžkové pokoje) či ve vlastním stanu na pozemku (zdarma). 

Cena a přihlášky:

Cena za kurz je 1400 Kč /osoba

Nabízíme slevu – pro páry, skupiny dvou a více lidí, důchodce, studenty, nemajetné a ZTP – 1200 Kč/osoba

Přihlášky na: stav.baobaby@gmail.com, nebo tel. 605 371 737

o.s.BAOBABY je sdružení, jehož hlavním cílem je pomáhat lidem vytvářet slaměné domy, přírodní dětská hřiště, přírodní zahrady, rostoucí domy.

Bližší informace k tomuto i k dalším letním kurzům o.s. Baobaby naleznete na webových stránkách a na Facebooku

Těšíme se na setkání s vámi. 

Přeji krásné letní časy, ať se daří!

S pozdravem,

Nicol Vondra

774 216 807

stavbyzprirodnichmaterialu@seznam.cz

777nicol@gmail.com

a

za o.s. Baobaby- Viktor Karlík