weby pro nejsevernější čechy

Sedmadvacátá Tour de Feminin je za nami [2014/5]

V neděli (13/7/14) odpoledne skončila sedmadvacátá Tour de Feminin dojezdem do Krásné Lípy. Startovalo se ve Varnsdorfu. Bylo dobré, že bylo o co jet, alespoň pro domácí fanoušky. Martina Sáblíková, která v sobotu vyhrála s přehledem časovku, mohla být v celkovém pořadí druhá. To byla výzva.

(fotky ivo šafus)

Nakonec, kromě toho, že brala opět zejména horské prémie, dojela do cíle v první čtyřčlenné skupince, sice až čtvrtá, přesto to na celkově druhé místo v celém závodě stačilo.

(fotky kuba trmal)

V poslední etapě tak před ní dojely američanky (Brianna Walle první, Amy Charity druhá; třetí Ingrid Lorvik z Holandska) .

dojezd

Všechny výsledky najdete tady.

Potom následovalo předávání cen, cen a dalších cen. Na podiu se ukázali všichni starostové a místostrostové, šéfofé firem, radní i krajský hejtman.

bedna

Martina Sáblíková v několika rozhovorech opakovala, že její dík za umístění patří kolegyním z týmu. Nevyloučila účast na letní olympiádě v Rio De Janeiru a více méně potvrdila účast na letošním mistrovství světa ve Španělsku.

A nevyloučila účast na příštím, osmadvacátém ročníku Tour de Feminin.

ma

Bylo by dobře, kdyby přijela. Účast někoho, s kým se mohou fanoušci identifikovat, koho mohou hledat v peletonu výrazně přispívá k tomu, že mohou vzít závod za svůj.

Zatímco účast Sáblíkové letošní Tour ozdobilo, závod poškodilo vypsání mistrovství Evropy dívek do třiadvaceti let ve Švýcarsku. Závodní pole se tak zcvrkolo zhruba na polovinu. Těžko říci, jestli je to chyba české cyklistické diplomacie (existuje něco takového?) a nebo panuje v cyklistickém světě takový chaos, kdy levice neví, co dělá pravice. Ignorovat závod s víc jak čtvrtstoletí dlouhou historií je poněkud nešťastné.

Za novináře, ale i fanoušky bych se přimlouval za modernizaci stránek závodu. Zatím by se podle nich dalo vyučovat, jak se webová prezentace dělat nemá. A najít některé informace je docela rébus. Ale nakonec jsme snad našli všechno, takže bereme zlatého bludišťáka)

A nezapomeňte, po Tour de Feminin je tu jeden ještě starší závod. Tour de Zeleňák. Tomu je letos třicet!