weby pro nejsevernější čechy

Rally Bohemia 2014 – den druhý

Sobotní ráno mne vítá dešťovou přeháňkou. Při snídani rekapituluji pořadí po prvním dnu. Žádná velká překvapení se nekonají. Vede soutěžák Václava Pechy jun. na Mini Coopru. Na paty mu šlape jezdec továrního teamu Škoda Motosport Jan Kopecký na Škodě Fabia Super 2000.

Další místa ovládají „spřátelené“ vozy teamu Škoda Motosportu z Německa a Itálie. Odstupy malé. Takže je o co hrát. Pořadím by ještě mohl zamíchat Jan Sýkora na Fordu Siesta R5 nebo Miroslav Jakeš na Citroenu DB3 R5. Jenže to jsou jen mé snídaňové úvahy. Jaká bude realita a kdo bude nakonec okupovat pódium, to se dozvíme až po poslední rychlostní zkoušce odpoledne. Uvidíme, komu ranní deštík přinesl štěstí. Dnešní itinerář je jasný. Ráno 8 RZ v okolí Sychrova, přejezd na 9 RZ Koberovy, přejezd do Mladé Boleslavi na 12 RZ Bondy a vyhlášení výsledků. Vyrážím. V okolí Sychrova jsem fotil již loni, takže místo je to známé. Jen směr jízdy vozů je letos opačný. S předstihem tipuji bezpečná místa pro focení a čekám na prvního jezdce. Již je to tady. Burácení motoru a hop. Krásný ladný skok Kopeckého Fabie. A další, další. Nádhera! Jen mi tam nějak chybí Pechův Mini Cooper. A konec. Co se děje? RZ byla pozastavena. Jakeš s Citroenen havaroval. Na trať vyjel vyprošťovací vůz. Drbna internet dál hlásí: „…odstoupení Václava Pechy. Na Mini Coopru vylomili zadní kolo. Sýkorovu Fordu začal stávkovat motor.“ Docela masakr. Vypadá to, že je po soutěži. Z boje o prvenství vypadli hned tři adepti. Zůstal jen Jan Kopecký. A to je příliš dobrý jezdec, aby nabídnutou šanci nevyužil. Rally se posouvá do polohy pohodového závodu a můj časový harmonogram začíná mít trhliny. Čekat zde na pokračování RZ nemá smysl. To bych nestihl přejezd do Koberova a tamní, jak to již tak vypadá, poklidnou RZ. Odjíždím. Nestihl jsem nafotit vše podle plánu, tak mám alespoň důvod, proč se příští rok vrátit.

Koberovy. Klasické místo na bohemce. Přehledné i bezpečné pro diváky. Jezdci sjíždějí serpentinami do údolí. Přejíždějí šikmo do proti svahu táhlým stoupáním. Vozy jsou dobře a hlavně dlouho vidět. Na obhlídku tratě nemám moc času. První místo pro focení si vybírám ostrou zatáčku v lesním úseku. Na příjezd prvního vozu nečekám dlouho. Postupně scházím přes serpentiny do údolí. Až k přejezdu do protisvahu. Internet hlásí odstoupení dalších jezdců, takže časy mezi průjezdy závodníků se prodlužují. Vzdávám to. Příští rok to snad bude lepší. Musím přijet již na dopolední rychlostku. Odjíždím do Mladé Boleslavi na poslední rychlostní zkoušku.

Přijíždím o trochu dřív a tak ještě stíhám závěr vloženého závodu historických závodních vozů. Paráda. Škodovky, Lady, Trabanti a další, dnes již i částečně zapomenuté značky. Prostě krásná motoristická historie v pohybu. Trať kolem centra Bondy svými kulisami evokuje prostředí počítačové hry. Vozy akcelerují na rovinkách, mizí v pojezdech, proplétají se mezi nájezdovými a sjezdovými rampami. Diváci mají šanci vidět soutěžáky v akci doslova z první řady. Trochu mrzí, že o pořadí se díky technickým problémům a jezdeckým karambolům rozhodlo v ranních erzetách. Přesto, nebo právě proto?, je to pěkná, pohodová show.

Je dobojováno. Vítězem Rally Bohemia 2014, pátého závodu Mediasport Mezinárodního mistrovství České republiky v rally, se zaslouženě stal Jan Kopecký s navigátorem Pavlem Dreslerem na voze Škoda Fabia Super 2000. Před dalšími dvěma posádkami vozů Škoda. Prostě na škodovky v Mladé Boleslavi nikdo neměl. A tak to má být. Slavnostní ceremoniál nabídl klasický scénář od nájezdu vozů na rampu, přes předávání pohárů až po sprchu šampaňským pro fotografy. Krátká tiskovka s nejlepšími byla mým posledním bodem programu.

Krásný motoristický podnik, kterých v Česku není k vidění mnoho. Uvidíme, čím nás organizátoři překvapí za rok.
Přehledy, časy, pořadí v RZ najdete zde.