weby pro nejsevernější čechy

Koncert Jiřího Bárty v Lobendavě

Vynikající český čelista Jiří Bárta odehraje v neděli 27/7/14 v kostele Navštívení Panny Marie koncert skladeb Johana Sebastiana Bacha. Začíná se ve 14.30. Ta úvodní věta by v normálním světě stačila, aby v neděli o půl třetí byl kostel plný nadšených diváků, ve výběžku si účast netroufám odhadnout.

Koncertem vyvrcholí natáčení jednoho z dílů televizního cyklu Můj pokus o mistrovský opus. Cyklu, jehož zatím šest plánovaných dílů uvede stanice ČT ART, cyklu, jehož autorem je Milan Tesař a ve kterém jde, podle jeho slov, nikoli o „medajlonek“ umělce, ale o „destrukci všeobecně známé představy interpreta v souboji se skladatelem a interpretací jeho díla.“

„My většinou známe konečné provedení díla v koncertní síni, kdy je všechno perfektní, ale o uchopení a interpretaci skladby nevíme nic. V tomto cyklu se šest režisérů pokusí s šesti hudebníky odkrýt samotný proces vzniku a znovuzrození skladby,“ dodává Tesař.

Jeden už natočený dokument o Jiřím Bártovi můžete zkouknout tady, beseda o cyklu Můj pokus o mistrovský opus by měla být co nevidět zveřejněna tady.

A my se při natáčení pokusíme vyzvědět víc od pana Tesaře.