weby pro nejsevernější čechy

Varnsdorf se připravuje na novou sezónu a hlásí: musíme najít nové Kotiše a Cany

Fotbalový klub Varnsdorf se přes léto pilně připravoval na novou sezónu ve Fotbalové národní lize. Krom soustředění v Heřmanicích stihl několik přípravných zápasů. Jak se po jarní části soutěže, kdy se Varnsdorfu pomyšlení na první dvě místa v tabulce rozplynulo, tým z Kotliny nachystal a posílil?foto: Marek Douša Varnsdorf si v letní pauze zahrál například s Jabloncem, který o jeden gól přehrál. Naopak s Duklou či Hradcem Královým prohrál. Sezónu odstartuje již 26. 7., kdy se v Poháru České pošty utká s Chrastavou. Ligu pak začne doma 3. 8. proti Ústí nad Labem.

Na pár otázek ohledně přípravy a nové sezóny jsme se zeptali trenéra Zdeňka Frťaly.

Nedávno se potvrdila zpráva o přestupu Matěje Kotiše, pilíře týmu, do Hradce Králové. Zároveň odešel záložník Cana. Je ještě někdo, kdo v létě opustil Varnsdorf a jak tyto přestupy vnímáte, bude to mít bez nich Váš tým těžší?

Canovi končila v našem klubu smlouva a společně jsme se domluvili, že by mu změna prostředí pomohla, protože už u nás necítil takovou motivaci. To, že se o něj zajímala Olomouc a on se tam prosadil, mu všichni tady přejeme, protože pro náš klub odvedl spoustu kvalitní práce. Matěj Kotiš si určitě možnost hrát první ligu za svoje nadstandartní výkony zaslouží a záleží už jenom na něm, jak s touhle příležitostí ve velké konkurenci naloží. Samozřejmě mu přeju, aby si vybojoval místo v základní sestavě a tím udělal další krok ve své kariéře. O naše hráče je zájem a to svědčí o tom, že se kluci snaží přistupovat ke svým povinnostem správně a výsledkem jejich snažení je pak zájem i z ligových týmů. Nepřemýšlíme o tom, jestli to budeme mít těžší nebo lehčí, ale samozřejmě se musíme všichni snažit tyhle dva minimálně nahradit a najít nové Kotiše a Cany.

Na druhou stranu přišel z Německa gólman Samoel. Bude právě on nastupovat jako jednička v nové sezóně?

Samoel určitě plnohodnotně nahradil Fendricha, ale jako jednička bude v úvodu sezony nastupovat Porcal.

brankari

Je ještě někdo zajímavý, kdo posílil tým a pravděpodobně se podívá do základní sestavy?

Pro mě jsou všichni hráči, které mám v kabině stejně zajímaví a do základní sestavy mají všichni stejně daleko jako blízko.

Jak hodnotíte přípravná utkání? Laikovi by se zdálo, že se Varnsdorfu moc výsledkově nedařilo jak na jaře, tak i v létě při přípravě.

Přípravná utkání hodnotím kladně, protože jsme nastupovali proti prvoligovým týmům, které měly vysokou kvalitu a v žádném utkání jsme herně nezklamali. Jenom takové zápasy nás totiž můžou posunout dál, takže svůj účel určitě splnily.

driblink

Vyhlásilo vedení klubu jasný cíl pro příští sezónu: postup do první ligy?

Filozofii mojí a klubu je hrát fotbal, který bude hráče v dobrém slova smyslu bolet, ale zároveň je i spolu s našimi fanoušky bude bavit.

Spekulovalo se, že i Vy byste mohl opustit Varnsdorf a jít trénovat jinam. Měl jste nějaké nabídky?

Já si myslím, že není důležité, jestli jsem měl nebo neměl nějaké nabídky. To už je minulost. Mě teď zajímá to, že pokračuji v klubu, ve kterém mám kole sebe lidi, co fotbalem žijí a společně budeme pokračovat v práci, kterou jsme tady nastolili. Myslím si totiž, že fanouškovi Varnsdorfskému fotbalu máme pořád co dát.