weby pro nejsevernější čechy

Vojenský historický den v Žerčicích.

Léto je obdobím výletů. Vypadnout! Na chvíli zapomenout na domácí šeď a poznat něco jiného, nového. V regionu i blízkém okolí se koná celá řada akcí, na kterých se dá příjemně strávit den. Pobavit se. Jednu takovou připravil Klub vojenské historie z Jablonce nad Nisou, s několika dalšími, podpůrnými jednotkami. Na sobotu 26.července, vyhlásil cvičení v Žerčicích.

A30 32642

Dopolední zaměstnání vyplňovala spanilá jízda do blízkých Dobrovic. Na náměstí si občané prohlédli vystavenou historickou vojenskou techniku, včetně uniformovaných posádek – ruských, německých a amerických.

Odpolední zaměstnání vyplňovaly dvě epizody z období druhé světové války. V pěkném lesním prostředí diváci sledovali přepadení německého konvoje ruskými rozvědčíky na východní frontě a únos německého majora s tajnými dokumenty. Ve druhé, z konce války na západní frontě, se němečtí vojáci probíjeli do amerického zajetí. Na bojišti se odehrával boj muže proti muži, podporován těžkou technikou. Z vítězství se radovali vždy ti správní. Na konce se všichni sešli ve frontě na dobře vychlazené pivo.