weby pro nejsevernější čechy

Deska na víkend: Ebenovic Tichá domácnost

Dostala jsem další doporučení na hudební CD a též dnes se podělím o zážitky z něj!

297322

Bratři Ebenové, tak se nazývá kapela tří bratří – Kryštofa, Marka a Davida. Nejedná se o příliš novou záležitost, skupina zažila i konec minulého století. Nicméně dodnes vystupují, v červenci jsme je mohli slyšet v Praze. Album Tichá domácnost z roku 1995 obsahuje osmnáct písní, o text Chůze se zasloužil Karel Plíhal.

Nějaké smutno z melodií bychom v tomto albu nenašli. Pestré aranže dodávají zajímavost, žesťové nástroje podtrhují poetickou atmosféru.

Ebenové představují mimo veselých melodií také velmi smysluplné texty. Během poslechu je tedy stále o co se obohatit. Poslechneme si příběh řeckého filosofa, který ve vaně objevil Archimedův zákon. Zhudebněním básně Slávy dcera připomínají Kollára, v písničce Za malou chvíli vyzývají k posílání dopisů. Zkoumají také, jak vlastně fungují horkovzdušné balony.
Co mě upřímně pobavilo a stává se tak jasným důkazem o veselosti alba, je poslední píseň V limitu. To je vlastně minutová písnička o skládání písně, která by se měla vejít do minuty. Jednoduchý, ale nápaditý námět.
V několika chvílích jsem zpozorovala podobnost Bratří Ebenů s novější kapelou Hm…, o těch si ale povíme někdy jindy.

Na závěr skoro až tradiční doporučení, kam by se toho album hodilo. Pro mě za mě, dá se poslouchat kdykoliv, ale během třinácti hodinové cesty vlakem to byla velmi příjemná volba a album mi hrálo několikrát za sebou. A dobře se u něj usíná.