weby pro nejsevernější čechy

28. ročník Kytlického minitriatlonu 2014

Triatlon v Kytlici jako finálový závod seriálu Lužický horal startuje za několik dnů. Posledních několik dnů zbývá do stratu 28. ročníku Kytlického minitriatlonu, který je zároveň finálovým závodem prvního ročníku outdoorového seriálu Lužický horal. Závod určený pro všechny věkové a výkonnostní kategorie nabídne zajímavou trať v krásném koutě Lužických hor v okolí Kytlice. Po vyhlášení vítězů závodu a seriálu je připravena after party s hudebním programem. Zvýhodněné internetové přihlášky o ceny jsou otevřeny pouze do 5. 8. 2014. Na středu 6. 8. plánují pořadatelé pro zájemce prohlídku běžecké a cyklistické trati triatlonu. 

Triatlon v Kytlici, jehož pořadatelem je oddíl běžeckého lyžování SKI Polevsko, se za svou téměř třicetiletou historii stal legendou mezi triatlony a dalšími sportovními akcemi v Lužických horách a je vyhledávaný u zkušených triatletů i amatérských sportovců. Nezřídka se stává, že právě triatlon v Kytlici je vůbec prvním triatlonem v životě řady triatletů. Kdo si netroufne zdolat celou trať sám, má možnost využít start v družstvu a o disciplíny se podělit ve štafetě. 

Všechny kategorie mají stejnou trať: absolvují půl kilometru plavání v koupališti, jehož voda je i po horkých letních dnech velice osvěžující a pro Kytlici přímo typická. Druhou disciplínou je kolo s členitou a rychlou šestnáctikilometrovou trasou pro horské či trekové kolo, která se vlní po silničkách a lesních cestách Lužických hor. Na závěr běh, který je právem považován za lahůdku, nejkrásnější a nejtěžší část triatlonu. Okruh měří 7 km přes sedla, lesy, louky a pastviny. 

Centrem závodu je malebná Kytlice se svým hřištěm a lesním koupalištěm v srdci Lužických hor. Závod pořádají polevští běžkaři ve spolupráci s TJ Kytlice. Prezentace závodníků proběhne v prostoru kytlického hřiště od 8:30 do 10 hodin. Start ve dvou vlnách je naplánován v 11:00 a 11:20. On-line přihlášky na triatlon jsou otevřeny do 5. srpna za zvýhodněné startovné. Po tomto datu je možné se přihlásit pouze na místě v den konání závodu. Předem přihlášení závodníci, kteří včas uhradili startovné, mají šanci vyhrát víkendový pobyt v Kytlici. Po dojezdu všech sportovců proběhne slavnostní vyhlášení vítězů seriálu Lužický horal zakončené koncertem a after party pro závodníky, diváky a účastníky seriálu. K poslechu a tanci zahraje kapela Street´n´banana z Jablonce nad Nisou hrající styl rock-alternative. Druhým uskupením je českolipská Ropucha, jež přiveze do Kytlice pořádnou dávku punku.  Pro ty, kteří nechtějí nechat nic náhodě, připravují pořadatelé oficiální prohlídku běžecké a cyklistické trati závodu. Společná projížďka a běh po stopách závodu se koná ve středu 6. 8. od 17 hodin na hřišti v Kytlici.

Seriál Lužický horal představující tradiční i netradiční závody v okolí Lužický hor si letos odbyl svoji premiéru a již nyní je jasné, že splnil očekávání. Šestice závodů organizovaných sportovními kluby z Novoborska zavedla účastníky třikrát do Radvance (Klíčový běh , Běh údolím samoty a Radvaneckej Šajn kap), do  Polevska (Polevský běh) a podruhé do Kytlice (X duatlon Kytlice a Kytlický minitriatlon). Vzhledem k mírné zimě se nepodařilo uspořádat původně plánovaný závod na běžkách, který byl nahrazen Polevským během.  Druhý ročník seriálu bude zahájen v lednu 2015 Polevskou lyží za předpokladu příznivých sněhových podmínek a bude končit opět v létě. Podrobné informace o triatlonu a seriálu Lužický horal na webových stránkách www.skipolevsko.cz a  www.luzickyhoral.cz

Jan Šmíd

SKI POLEVSKO, oddíl běhu na lyžích

Polevsko 152, 471 16 POLEVSKO

ski.polevsko@email.cz, tel: 604 375 303