weby pro nejsevernější čechy

Starosta Jiřetína a kandidát do senátu Josef Zoser k chystanému protiromskému pochodu v Děčíně

Pochod Děčínem nic neřeší Ihned po přečtení zprávy o rvačce v Děčíně, která byla podle mého zbytečně medializována, jsem si vzpomněl na léto 2011, kdy začali u nás na Šluknovsku občanské nepokoje. Jako předseda Sdružení za rozvoj Šluknovska jsem byl tehdy u všeho podstatného. Protestní shromáždění občanů na rumburském náměstí, pochody Varnsdorfem, organizované také stejným provokatérem, ničemu nepomohly. To bylo v době, kdy se oprávněné připomínky občanů dlouhodobě neřešily, tudíž se nespokojenost občanů dále prohlubovala.
Minulá vláda se přes mnohé proklamace ani nesnažila něco změnit. Ministři současné vlády, kteří v dubnu letošního roku navštívili Šluknov a Varnsdorf tvrdili, že jejich vláda to řešit chce, ale nepůjde to tak rychle. Premiéři i ministři od nás opakovaně obdrželi řadu připomínek v materiálu, který vydala Hospodářská a sociální rada Děčínska: „Ohrožené v Děčínsko“. Vysoké platby nájemného v ubytovnách, nastavení hygienických norem, absence centrálního rejstříku přestupků motivační a spravedlivé rozdělování sociálních dávek, neúčinný zákon o výkupu železa a barevných kovů, vymahatelnost práva, táhnoucí se soudy … To jsou pouze některé problémové oblasti, na které jsme již v našem Šluknovském desateru upozorňovali. Řešení problémů, které jsou společné celé řadě měst a obcí v celé ČR, jsme prosazovali i ve Svazu měst a obcí.
Pochody skutečně nic nevyřeší. Oprávněně naštvaní občané se v davu nechají strhnout provokatéry v „kanadách“, kteří většinou včas z davu utečou, k činnosti, kterou pořádkové síly nemohou připustit. V případě zásahu, pokud k němu dojde, to někdy odnesou bohužel i přihlížející. Z něčeho takového nikdo normální nemůže mít radost.
Bohužel demonstrace výrazně poškodily náš turisticky velmi zajímavý region, přispěly k dalšímu poklesu cen nemovitostí a nějakou dobu odrazovaly turisty k návštěvě. Třeba články o situaci na Šluknovsku vycházející v Sasku vyděsily tradiční klienty našeho regionu a tak poškodili na několik měsíců restaurace a služby zaměřené na německou klientelu. Organizátor děčínské demonstrace u nás ve Varnsdorfu ničemu nepomohl. Navíc řada lidí, co s ním v minulosti pochodovala, se s ním také ve zlém rozešla.
Radnice většinu „zákonných“ možností, jak napomoci ke zlepšení situace, realizovaly a realizují, nyní je na tahu stát, pokud nechce mít občany po celé republice v ulicích. Pokud znovu ke změnám legislativy nedojde, bude třeba demonstrovat, ale ne v Děčíně či Šluknově, nejlépe bude vyrazit přímo do Prahy.
Josef Zoser
Předseda Sdružení za rozvoj Šluknovska