weby pro nejsevernější čechy

Námět ze života ve městě (švédském)

Tak se vám ráno koukám na německou veřejnoprávní televizi a co tam nevidím? Ve městě Stockholmu, v království švédském, žije byje mladý muž. Rozhodl se vyučovat městské orgány v oblasti demokracie a ekonomie (ano i v konstituční monarchii může zuřit demokracie a vládnout ekonomie) a uvažuje takto: platím děsné daně státní i městské. Co za ně dostávám zpět? Kromě jiného (jako bezpečí, zdravotnictví, atd.) patří k základním potřebám městského člověka volný pohyb po městě. Tudíž: Hromadná doprava je cosi, co by město mělo svým občanům poskytovat zadarmo. Jenomže – zadarmo není městská hromadná ani ve Stockholmu. Permanentka (česky občas říkáváme zhovadile “pernamentka”, podle vzoru „verlyba“) tam stojí nějakých 100,- Euro na měsíc. To je slušný ranec. Zároveň, kdyby někdo nechtěl platit za městkou hromadnou a přichytí ho bez platné jízdenky, vyjde to na 150,- Euro. Taky pálka.

A teď přichází ta přelomová občansko-právní bomba. V tom Stockholmu – tvrdili v reportáži – existuje pojišťovací ústav, který vás za 11,- Euro na měsíc pojistí pro případ, že vás chytí v městské hromadné bez jízdenky. Pokutu za vás zaplatí pojišťovna i v případě, že vás odchytnou opakovaně! Mladý muž tvrdil, že ročně ušetří jak na jízdném, tak na pokutách kolem 1.000,- Euro.

Tak, a co teď já s tím? Byla to nějaká legrace? Patřilo to k tomu druhu zpráv, které se v letních měsísích nezadržitelně šíří, protože tzv. “není o čem psát”? Na druhou stranu je o čem psát – od Ukrajiny po Irák, přes pásmo Gazy až do Turecka… Jsem zvědavý, co mi na to odpoví případná odborná veřejnost. Zda by něco podobného bylo možné i v našich městech, s tou jejich městskou hromadnou….