weby pro nejsevernější čechy

Pohádka na víkend: Tři bratři

Tento víkend se nepodíváme na hudební recenzi, nýbrž do světa filmu. Kina po České republice včil lákají nejen na Želvy Ninja, ale také na pohádkový příběh Tři bratři, jehož režii má na svědomí Jan Svěrák.

 DSC0032
Na webu čsfd.cz, podle kterého mnozí soudí kvalitu filmů, obdrželi Tři bratři červených 72 %. To už je slušné. Čím si to ale zasloužili?
Režisér Jan Svěrák a otec scénárista Zdeněk Svěrák, to je celkem jasná nápověda, která předurčuje, že do kina je na co se těšit. Nejen děti potom láká role Vojtěcha Dyka a hlavně sympatický Tomáš Klus. Třetí princ, Zdeněk Piškula, ne tolik známý jako ostatní, muzikálním výkonem cválá na svém koni těsně za dvěma ostřílenými zpěváky. Není také divu – oba mají oproti šestnáctiletému Zdeňkovi v hudební sféře značný náskok. I tak jsou chytlavé písničky ztvárněny od všech herců perfektně.
Kamera zachycuje barevnou idylku, vše je optimistické, romantické, prostě pohádkové. Rozhovory se střídají se zpěvem a vyprávěním Zděňka Svěráka, takže není možné se při sledování nudit, ani když vám je více jak osm let.
Optimismus se jako v skoro každé pohádce přeruší temnou postavou, o kterou se tu postaral Jiří Lábus v roli ježibaby z močálu. Já osobně však pohádce dávám mínusový bod za nedostatek temné atmosféry. Před deseti lety by mě velmi zklamalo, kdyby zlá ježibaba z děje zmizela jen kvůli tomu, že se sama omylem otrávila. Kde je napětí, kde je boj?
Na začátku filmu vše plyne slibně, jak jsem již líčila. Údiv však přijde v momentě, kdy začne příběh připomínat něco, co je dávno známé. A hele, už v první polovině filmu spí Růženka. Nadšená dětská duše se ještě nevzpamatuje z happyendu, kdy Tomáš Klus Růženku zachrání a už se páře vlk, z něhož vyskakuje Karkulka s babičkou. Stále se zpívá, stále je co poslouchat a na co se koukat. Za nedlouho už ale zlá matka posílá dceru v zimě pro jahody. Pochopili jsme správě, pohádka Tři bratři je vlastně několik pohádek v sobě. Nápad to má. Tohle se jen tak nevidí. Příběh žel nenabízí vůbec nic nového a poněkud klame abnormální kostrou, ve které se nevyvíjí jeden příběh najednou, ale tři za sebou.
Celkově velmi pěkně zpracovaná pohádka, která nahání procenta kvalitními herci a zpěváky, zajímavými záběry a už jenom vizitkou toho, že se jedná o Svěrákovinu. Navštivte kino!