weby pro nejsevernější čechy

Pozvánka na Dožínky v Brništi

Rádi bychom vás pozvali na tradiční slavnost DOŽÍNEK dne 6. 9. 2014 v Brništi, v lesním areálu Zátiší od 13 do 22 hodin. Je připraven bohatý program v duchu starobylých tradic vhodný pro celou rodinu. 

Podralský nadační fond, obec Brniště a ZOD Brniště a.s. srdečně zvou na tradiční slavnost DOŽÍNEK dne 6.9. 2014 v Brništi, v lesním areálu Zátiší. Prožijte s námi den s nádechem starobylých tradic v krásném prostředí lesního areálu a oslavte s námi letošní úrodu a sklizeň. 

Slavnost, kterou se ukončují žně, lze najít téměř ve všech zemědělských kulturách a samozřejmě i u nás. Svátek dožínek (také obžinky, dožatá, dóženek, dožitá, dočesná, žnivuvka, ožinek, znivý) bývá spojován s poděkováním za úrodu a sklizeň, s obětí části úrody, a s rituálním uvolněním nové sklizně, která se smí začít spotřebovávat.    Po období práce a žní je čas na oslavu, tanec, hudbu a zpěv. Užijte si s námi tuto obnovenou lidovou tradici, která je s venkovem spjata odnepaměti a podpořte i naše zemědělce. 

Bohatý program začíná DÍKŮVZDÁNÍM na návsi Brniště u kostela sv. Miluláše od 13 hodin. Velký dožínkový průvod vychází od ředitelství Zod Brniště ve 13:30 hodin a je veden folklórním souborem Furianti a zakončí ho 100m strojů moderní zemědělské techniky. 

 Od 14:15 hodin pak dojde k předání dožínkových věnců v lesním areálu Zátiší a začíná další kulturní program. Můžete se těšit na vystoupení folklórního souboru Furianti, vystoupení dětí ze základní školy v Brništi a mažoretek z Nového Boru, své umění předvede i skupina historického šermu Golem. 

Od 16:30 nás čeká vyhlášení a vyhodnocení nejlepších děl z dřevosochání v Brništi. Tématem letošního dřevosochání je „Žití v zahradě“ a proběhne v Brništi od 2.-6.9. Sochy a objekty, které během letošního Dřevosochání vzniknou, budete moci obdivovat v prostorách ekocentra Brniště i v lesním areálu Zátiší. Odměna za nejlepší dílo je 20 000 Kč, za hlavní cenu diváků je to 10 000 Kč.  

Od 17 hodin pak začíná hudební program. Jako první zahraje známá zábavová kapela MP3 z Nového Boru. Následuje koncert rockové kapely Next band a ohňová show souboru Červená růže. 

V areálu nebude chybět ani jarmark s pestrou nabídkou stánků s řemeslnými a uměleckými produkty z regionu a bohaté občerstvení a ochutnávky. Pro děti jsou připraveny tematicky zaměřené tvůrčí dílny, děti si vyzkouší například výrobu slaměných panenek nebo zdobení slaměných věnečků. Můžou se také vyřádit v bludišti ze slaměných balíků, které mělo na letošním Festivalu Jurt velký úspěch. 

Jak vidíte, čeká nás zajímavý program, který si užijí všechny věkové kategorie, takže neváhejte a přijďte společně oslavit letošní Dožínky. 

Program:

13:00 – kostel sv. Mikuláše – díkuvzdání za úrodu

13:30 – dožínkový průvod – start ředitelství ZOD Brniště a.s.

14:15 – předání dožínkových věnců v areálu Zátiší

14:30 – vystoupení folklórního souboru Furianti

15:00 – vystoupení dětí ze ZŠ Brniště

15:30 – vystoupení mažoretek Nový Bor

16:00 – vystoupení skupiny historického šermu GOLEM 

16:30 – vyhlášení a vyhodnocení dřevosochání v Brništi 2014

17:00 – koncert hudební skupina „MP3“ 

18:30 – koncert hudební skupina „NEXT BAND“

20:30 – ohňová show skupiny „ČERVENÉ RŮŽE“

Workshopy pro děti a celou rodinu

Tvůrčí dílny NSZ Neukirch, PNF ZOD

výroba slaměných panenek

zdobení slaměných věnečků

bludiště z balíků slámy

za splněné úkoly tombola odměn pro děti

Bohaté občerstvení

Regionální a řemeslný trh 

V okolí Brniště můžete navštívit:

Stezku hastrmanů

Jezdecké stezky

Na Vaší návštěvu se těší celý tým Podralského nadačního fondu ZOD. 

Srdečně,

Mgr. Nicol Vondra

PR

774 216 807

777nicol@gmail.com

festivaljurt@centrum.cz

Mgr. Jana Panáčková Feixová

Podralský nadační fond ZOD

Brniště 1

471 29  Česká Lípa

Czech Republic

Tel.: +420 733 571 057

Fax: +420 487 850 135

jana@podralsko.cz

www.podralsko.cz