weby pro nejsevernější čechy

Deska na víkend: Hlasovo nové album – lepší než palačinky s borůvkami!

Letošní první víkend v září přichází na svět zbrusu nová kolekce písní od Ivana Hlase, který po šesti letech vydává CD: Vítr ve vlasech. Těšit se můžeme z Hlasovy spolupráce s Norbim Kovácsem a Olinem Nejezchlebou. Mimo samotné kapely Ivan Hlas trio mají podíl na desce také jiní hudebníci, díky nimž jsou písně oživeny například jemným klavírem, violoncellem, houslovými smyčci, anebo nenápadnými vokály. Vůdčím nástrojem zůstává samozřejmě kytara Norbiho Kovácse.
Už při prvních taktech celého alba ohromí pocit, kdy najednou slyšíme skvělý Hlasův hlas, naprosto perfektní Norbiho kytaru a teď – na co se soustředit dřív? Nejde snad nic než pořádně zvýšit hlasitost a rozjímat!
…rozjímat nad texty, které prozrazují různé příběhy, ale také dojmy, pocity autora. Cítit je láska a obecně pozitivní tématika, i když se občas projeví i jakási nostalgie. Ivana Hlase, přiznám se, naposlouchaného z dřívějších dob nemám, ale při vybavení si onoho jednoduše chytlavého ,,na kolena, jé, jé, jé,“ docházím k tomu, že této desce nepopíratelně kraluje majestátní vyspělost.
Na poetičnosti textů přidává inspirace Edgarem Allanem Poem v písni Jindy. A havran říká: ,,Víckrát ne!“ Samotný název Poetická hospůdka taktéž mluví za všechnu harmonii, kterou skrze písně můžeme cítit.
Důvod rozjímat je také nad melodií, která někdy svižněji, někdy lehčeji plyne, ale nikdy neunavuje. Nenajde se skladba, která by byla v něčem slabá a nedala se poslouchat, což se mi při psaní několika recenzí stalo. Nic tu uším zkrátka nevadí.
A co je lepšího než kvalitní melodie a kvalitní text? Snad už ani borůvkový palačinky!

https://youtu.be/QDsZiC0Wvyk
Jako jedna z nejzářivějších perel se třpytí píseň Pro Elišku, kterou bych si brzy ráda poslechla v rádiu. A věřím, že se tam dostane.
S chytlavostí a následného prozpěvování si některých kousků z tohoto alba počítejte už po prvním poslechu. O omílání v hlavě si říká například verš ,,Praha je ráj,“ nebo ,,Jsi jako modelka…“ a spousta dalších.
To jsem si zase poslechla fajn hudbu! A co na konec? Měli byste si ji poslechnout taky. Vážně měli. Protože to stojí za to. Koupit se dá již od dneška!